fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

LMK sprider ut sitt Axis-kapital

Axis-affären våren 2015 gav 3,5 miljarder kronor till Lundabaserade LMK. Sedan dess har LMK ökat investeringstakten och gått in i en lång rad små- och medelstora bolag, visar Rapidus kartläggning.

Bara den senaste månaden har LMK gått in i Idea Hunt, strömmningsbolaget Edgeware, Bambuser och stått som garant för fastighetsbolaget Quartier Properties emission.

Peter Ragnarsson– Jo, men det är inga större investeringar. Förmodligen har det blivit några fler i antal. Vi har inte gjort något nytt, som att placera lejonparten i ett bolag, som det var innan när allt låg i Axis. Vi har en hög likviditet med en fri mängd kapital i stället för som innan när det var låst i ett innehav, säger LMK Ventures vd Peter Ragnarsson till Rapidus.

LMK Ventures sysselsätter fyra personer och investerar i bolag som är i tidig fas, är under expansion eller omstrukturering. Bambuser som utvecklar teknik för att sända livevideo via mobiltelefonen gjorde en emission i november som bland annat Avicii gick med i.

– Bambuser är ett kul teknikprojekt som har lite bäring i vårt engagemang i Anagram där man jobbar med bild och ljud och såna saker, säger Peter Ragnarsson till Rapidus.

I dag har LMK närmare 20 bolag i sin portfölj. Bland dem syns cykelhjälmstillverkaren Hövding och Crunchfish, som LMK gick in i när Malmöbolaget noterades tidigare i höst. Ytterligare ett är NC Lahega, tidigare North Chemical som bytte namn efter att ha förvärvat Lahega Kemi tidigare i år. Det nya bolaget har säte i Helsingborg.

Ett antal av LMK:s investeringar i life science- och medicinteknikbolag har gjorts tillsammans med entreprenören och läkaren Mikael Lönn. Han startade och byggde upp vårdbolaget M&M Medical, som senare blev Aleris. Spago Nanomedical i Lund och danska Photocat är några exempel på bolag som båda investerat i. Stockholmsbon Mikael Lönn är även största ägare i Lundabaserade Genovis.

– Jag bor på Bjärehalvön ett antal månader om året, så jag har en naturlig koppling till området. Sedan är det så att området i och runt Lund har mycket aktivitet inom life science. Det är spännande det som händer i lund, säger Mikael Lönn till Rapidus.

Vid Canons uppköp var LMK tillsammans med familjen Brandberg största ägare av Axis med nära 15 procent vardera i bolaget, medan grundaren Martin Gren hade ungefär 10 procent.

LMK står för Lars Mikael Karlsson, som grundade Axis tillsammans med Martin Gren men gick bort i cancer 2004. Hans änka Therese Karlsson ägde bolaget fram till hennes bortgång i november förra året.

Klicka här för att se en lista över LMK:s investeringar efter Axis-affären.

Emily Binks

I morgondagens nyhetsbrev tittar vi närmare på vad Martin Gren gjort av miljarderna efter Canons uppköp.

Axis-affären våren 2015 gav 3,5 miljarder kronor till Lundabaserade LMK. Sedan dess har LMK ökat investeringstakten och gått in i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.