fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

LMK sprider ut sitt Axis-kapital

Axis-affären våren 2015 gav 3,5 miljarder kronor till Lundabaserade LMK. Sedan dess har LMK ökat investeringstakten och gått in i en lång rad små- och medelstora bolag, visar Rapidus kartläggning.

Bara den senaste månaden har LMK gått in i Idea Hunt, strömmningsbolaget Edgeware, Bambuser och stått som garant för fastighetsbolaget Quartier Properties emission.

Peter Ragnarsson– Jo, men det är inga större investeringar. Förmodligen har det blivit några fler i antal. Vi har inte gjort något nytt, som att placera lejonparten i ett bolag, som det var innan när allt låg i Axis. Vi har en hög likviditet med en fri mängd kapital i stället för som innan när det var låst i ett innehav, säger LMK Ventures vd Peter Ragnarsson till Rapidus.

LMK Ventures sysselsätter fyra personer och investerar i bolag som är i tidig fas, är under expansion eller omstrukturering. Bambuser som utvecklar teknik för att sända livevideo via mobiltelefonen gjorde en emission i november som bland annat Avicii gick med i.

– Bambuser är ett kul teknikprojekt som har lite bäring i vårt engagemang i Anagram där man jobbar med bild och ljud och såna saker, säger Peter Ragnarsson till Rapidus.

I dag har LMK närmare 20 bolag i sin portfölj. Bland dem syns cykelhjälmstillverkaren Hövding och Crunchfish, som LMK gick in i när Malmöbolaget noterades tidigare i höst. Ytterligare ett är NC Lahega, tidigare North Chemical som bytte namn efter att ha förvärvat Lahega Kemi tidigare i år. Det nya bolaget har säte i Helsingborg.

Ett antal av LMK:s investeringar i life science- och medicinteknikbolag har gjorts tillsammans med entreprenören och läkaren Mikael Lönn. Han startade och byggde upp vårdbolaget M&M Medical, som senare blev Aleris. Spago Nanomedical i Lund och danska Photocat är några exempel på bolag som båda investerat i. Stockholmsbon Mikael Lönn är även största ägare i Lundabaserade Genovis.

– Jag bor på Bjärehalvön ett antal månader om året, så jag har en naturlig koppling till området. Sedan är det så att området i och runt Lund har mycket aktivitet inom life science. Det är spännande det som händer i lund, säger Mikael Lönn till Rapidus.

Vid Canons uppköp var LMK tillsammans med familjen Brandberg största ägare av Axis med nära 15 procent vardera i bolaget, medan grundaren Martin Gren hade ungefär 10 procent.

LMK står för Lars Mikael Karlsson, som grundade Axis tillsammans med Martin Gren men gick bort i cancer 2004. Hans änka Therese Karlsson ägde bolaget fram till hennes bortgång i november förra året.

Klicka här för att se en lista över LMK:s investeringar efter Axis-affären.

Emily Binks

I morgondagens nyhetsbrev tittar vi närmare på vad Martin Gren gjort av miljarderna efter Canons uppköp.

Axis-affären våren 2015 gav 3,5 miljarder kronor till Lundabaserade LMK. Sedan dess har LMK ökat investeringstakten och gått in i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.