torsdag 21 november 2024

inloggad som

LMK sprider ut sitt Axis-kapital

Axis-affären våren 2015 gav 3,5 miljarder kronor till Lundabaserade LMK. Sedan dess har LMK ökat investeringstakten och gått in i en lång rad små- och medelstora bolag, visar Rapidus kartläggning.

Bara den senaste månaden har LMK gått in i Idea Hunt, strömmningsbolaget Edgeware, Bambuser och stått som garant för fastighetsbolaget Quartier Properties emission.

Peter Ragnarsson– Jo, men det är inga större investeringar. Förmodligen har det blivit några fler i antal. Vi har inte gjort något nytt, som att placera lejonparten i ett bolag, som det var innan när allt låg i Axis. Vi har en hög likviditet med en fri mängd kapital i stället för som innan när det var låst i ett innehav, säger LMK Ventures vd Peter Ragnarsson till Rapidus.

LMK Ventures sysselsätter fyra personer och investerar i bolag som är i tidig fas, är under expansion eller omstrukturering. Bambuser som utvecklar teknik för att sända livevideo via mobiltelefonen gjorde en emission i november som bland annat Avicii gick med i.

– Bambuser är ett kul teknikprojekt som har lite bäring i vårt engagemang i Anagram där man jobbar med bild och ljud och såna saker, säger Peter Ragnarsson till Rapidus.

I dag har LMK närmare 20 bolag i sin portfölj. Bland dem syns cykelhjälmstillverkaren Hövding och Crunchfish, som LMK gick in i när Malmöbolaget noterades tidigare i höst. Ytterligare ett är NC Lahega, tidigare North Chemical som bytte namn efter att ha förvärvat Lahega Kemi tidigare i år. Det nya bolaget har säte i Helsingborg.

Ett antal av LMK:s investeringar i life science- och medicinteknikbolag har gjorts tillsammans med entreprenören och läkaren Mikael Lönn. Han startade och byggde upp vårdbolaget M&M Medical, som senare blev Aleris. Spago Nanomedical i Lund och danska Photocat är några exempel på bolag som båda investerat i. Stockholmsbon Mikael Lönn är även största ägare i Lundabaserade Genovis.

– Jag bor på Bjärehalvön ett antal månader om året, så jag har en naturlig koppling till området. Sedan är det så att området i och runt Lund har mycket aktivitet inom life science. Det är spännande det som händer i lund, säger Mikael Lönn till Rapidus.

Vid Canons uppköp var LMK tillsammans med familjen Brandberg största ägare av Axis med nära 15 procent vardera i bolaget, medan grundaren Martin Gren hade ungefär 10 procent.

LMK står för Lars Mikael Karlsson, som grundade Axis tillsammans med Martin Gren men gick bort i cancer 2004. Hans änka Therese Karlsson ägde bolaget fram till hennes bortgång i november förra året.

Klicka här för att se en lista över LMK:s investeringar efter Axis-affären.

Emily Binks

I morgondagens nyhetsbrev tittar vi närmare på vad Martin Gren gjort av miljarderna efter Canons uppköp.

Axis-affären våren 2015 gav 3,5 miljarder kronor till Lundabaserade LMK. Sedan dess har LMK ökat investeringstakten och gått in i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.