fredag 26 april 2024

inloggad som

LMK sprider ut sitt Axis-kapital

Axis-affären våren 2015 gav 3,5 miljarder kronor till Lundabaserade LMK. Sedan dess har LMK ökat investeringstakten och gått in i en lång rad små- och medelstora bolag, visar Rapidus kartläggning.

Bara den senaste månaden har LMK gått in i Idea Hunt, strömmningsbolaget Edgeware, Bambuser och stått som garant för fastighetsbolaget Quartier Properties emission.

Peter Ragnarsson– Jo, men det är inga större investeringar. Förmodligen har det blivit några fler i antal. Vi har inte gjort något nytt, som att placera lejonparten i ett bolag, som det var innan när allt låg i Axis. Vi har en hög likviditet med en fri mängd kapital i stället för som innan när det var låst i ett innehav, säger LMK Ventures vd Peter Ragnarsson till Rapidus.

LMK Ventures sysselsätter fyra personer och investerar i bolag som är i tidig fas, är under expansion eller omstrukturering. Bambuser som utvecklar teknik för att sända livevideo via mobiltelefonen gjorde en emission i november som bland annat Avicii gick med i.

– Bambuser är ett kul teknikprojekt som har lite bäring i vårt engagemang i Anagram där man jobbar med bild och ljud och såna saker, säger Peter Ragnarsson till Rapidus.

I dag har LMK närmare 20 bolag i sin portfölj. Bland dem syns cykelhjälmstillverkaren Hövding och Crunchfish, som LMK gick in i när Malmöbolaget noterades tidigare i höst. Ytterligare ett är NC Lahega, tidigare North Chemical som bytte namn efter att ha förvärvat Lahega Kemi tidigare i år. Det nya bolaget har säte i Helsingborg.

Ett antal av LMK:s investeringar i life science- och medicinteknikbolag har gjorts tillsammans med entreprenören och läkaren Mikael Lönn. Han startade och byggde upp vårdbolaget M&M Medical, som senare blev Aleris. Spago Nanomedical i Lund och danska Photocat är några exempel på bolag som båda investerat i. Stockholmsbon Mikael Lönn är även största ägare i Lundabaserade Genovis.

– Jag bor på Bjärehalvön ett antal månader om året, så jag har en naturlig koppling till området. Sedan är det så att området i och runt Lund har mycket aktivitet inom life science. Det är spännande det som händer i lund, säger Mikael Lönn till Rapidus.

Vid Canons uppköp var LMK tillsammans med familjen Brandberg största ägare av Axis med nära 15 procent vardera i bolaget, medan grundaren Martin Gren hade ungefär 10 procent.

LMK står för Lars Mikael Karlsson, som grundade Axis tillsammans med Martin Gren men gick bort i cancer 2004. Hans änka Therese Karlsson ägde bolaget fram till hennes bortgång i november förra året.

Klicka här för att se en lista över LMK:s investeringar efter Axis-affären.

Emily Binks

I morgondagens nyhetsbrev tittar vi närmare på vad Martin Gren gjort av miljarderna efter Canons uppköp.

Axis-affären våren 2015 gav 3,5 miljarder kronor till Lundabaserade LMK. Sedan dess har LMK ökat investeringstakten och gått in i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Extra: Hövding ansöker om konkurs

    Styrelsen i Hövding Sverige AB har beslutat att ansöka om att försätta bolaget i konkurs. Konkursansökan lämnades in idag den 21 december 2023 till Malmö tingsrätt.

  • Hövdings verkliga dödsdom

    Säljstoppet för Hövding är allvarligt, men överklagningsbart. Den verkliga dödsdomen är att bolaget åläggs att återkalla alla Hövding 3 från slutkunder – som lär resa krav på att få pengarna tillbaka.

  • Hövding kan stoppa även i Danmark

    Cykelhjälmsföretaget Hövding överväger att på eget bevåg stoppa försäljningen i Danmark.
    – Vi har ändå redan tappat nästan all försäljning i Danmark, säger vd Sofia Svensson.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

  • Indisk milstolpe för Crunchfish

    Centralbanken i Indien, RBI, har gett grönt ljus till banker och finansinstitut att implementera Malmöbolagets tjänst för offlinebetalningar. 

  • Hövding sätter emot

    Cykelhjälmsföretaget Hövding motsätter sig konsumentverket säljförbud med en utredning som visar att krockkudde-kragen uppfyller gällande säkerhetskrav.

  • Dyr flytt för Genovis

    Enzymbolaget Genovis minskar lönsamheten. Bolagets rapport för årets tredje kvartal släpptes i dag och mottogs inte väl av marknaden.

  • Tungt för Joel Eklund sedan Hövding-köpet

    Konsumentverkets tillfälliga säljförbud för Hövding kom som ytterligare en smäll för bolaget som just fått fart på försäljningen efter förra årets ras.

  • Crunchfish behöver pengar

    Crunchfish har beslutat att genomföra en företrädesemission om 85 miljoner kronor. Mjukvarubolagets pengar räcker i dagsläget fram till årets slut.