lördag 22 juni 2024

inloggad som

LMK sprider ut sitt Axis-kapital

Axis-affären våren 2015 gav 3,5 miljarder kronor till Lundabaserade LMK. Sedan dess har LMK ökat investeringstakten och gått in i en lång rad små- och medelstora bolag, visar Rapidus kartläggning.

Bara den senaste månaden har LMK gått in i Idea Hunt, strömmningsbolaget Edgeware, Bambuser och stått som garant för fastighetsbolaget Quartier Properties emission.

Peter Ragnarsson– Jo, men det är inga större investeringar. Förmodligen har det blivit några fler i antal. Vi har inte gjort något nytt, som att placera lejonparten i ett bolag, som det var innan när allt låg i Axis. Vi har en hög likviditet med en fri mängd kapital i stället för som innan när det var låst i ett innehav, säger LMK Ventures vd Peter Ragnarsson till Rapidus.

LMK Ventures sysselsätter fyra personer och investerar i bolag som är i tidig fas, är under expansion eller omstrukturering. Bambuser som utvecklar teknik för att sända livevideo via mobiltelefonen gjorde en emission i november som bland annat Avicii gick med i.

– Bambuser är ett kul teknikprojekt som har lite bäring i vårt engagemang i Anagram där man jobbar med bild och ljud och såna saker, säger Peter Ragnarsson till Rapidus.

I dag har LMK närmare 20 bolag i sin portfölj. Bland dem syns cykelhjälmstillverkaren Hövding och Crunchfish, som LMK gick in i när Malmöbolaget noterades tidigare i höst. Ytterligare ett är NC Lahega, tidigare North Chemical som bytte namn efter att ha förvärvat Lahega Kemi tidigare i år. Det nya bolaget har säte i Helsingborg.

Ett antal av LMK:s investeringar i life science- och medicinteknikbolag har gjorts tillsammans med entreprenören och läkaren Mikael Lönn. Han startade och byggde upp vårdbolaget M&M Medical, som senare blev Aleris. Spago Nanomedical i Lund och danska Photocat är några exempel på bolag som båda investerat i. Stockholmsbon Mikael Lönn är även största ägare i Lundabaserade Genovis.

– Jag bor på Bjärehalvön ett antal månader om året, så jag har en naturlig koppling till området. Sedan är det så att området i och runt Lund har mycket aktivitet inom life science. Det är spännande det som händer i lund, säger Mikael Lönn till Rapidus.

Vid Canons uppköp var LMK tillsammans med familjen Brandberg största ägare av Axis med nära 15 procent vardera i bolaget, medan grundaren Martin Gren hade ungefär 10 procent.

LMK står för Lars Mikael Karlsson, som grundade Axis tillsammans med Martin Gren men gick bort i cancer 2004. Hans änka Therese Karlsson ägde bolaget fram till hennes bortgång i november förra året.

Klicka här för att se en lista över LMK:s investeringar efter Axis-affären.

Emily Binks

I morgondagens nyhetsbrev tittar vi närmare på vad Martin Gren gjort av miljarderna efter Canons uppköp.

Axis-affären våren 2015 gav 3,5 miljarder kronor till Lundabaserade LMK. Sedan dess har LMK ökat investeringstakten och gått in i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.