söndag 4 juni 2023

inloggad som

Håb for synergi mellem Ørestad og Hyllie under Danmarks nye regering

Kort sagt: Danmarks nye regering var lige tiltrådt, da Rapidus i morges holdt møde i Hyllie, og nu er der håb for synergier mellem Hyllie og Ørestad. Her under med en ny minister for Nordisk samarbejde – og billigere, svenske mandler, som kan vige for mere lige konkurrence!

Af Keld Broksø, Københavnsredaktør Rapidus.

Da Rapidus i dag holdt morgenmøde i Hyllie brugte denne danske skribent chancen for at købe billigere mandler i Emporia på første dag i julemåneden. Mandler er hovedingrediens i den danske juledessert ris a la mande, men i Danmark er bl.a. mandler særbeskattet med 40 DKK pr. kilo – og slik og chokolade med 30 DKK pr. kilo. De særregler kan få danskerne til at få øje på Hyllie. Ellers er Hyllie i en dansk optik mest noget, som man kører forbi med toget eller på E20 på vej til Malmø C. Det er en skam – og trist for integrationen. Den gode nyhed i dag er, at i et dansk, spritnyt og 86 siders langt regeringsgrundlag er der meget, som kan binde Hyllie og den danske søsterbydel i Ørestad sammen. Vi får chancen for at udnytte, at der kun 20 minutters kørsel mellem de to nye bysamfund med parallel udvikling i Hyllie og Ørestad: De har fra februar hver deres arena og Steen & Strøm står som Skandinaviens førende shoppingcenterselskab bag både Fields i Ørestad og Emporia i Hyllie. Hertil er satsningen på nye videns industrier og moderne boliger fuldstændig ens.

Problemet er, at bydelene (bortset fra trækplastret billigere mandler) lever isoleret fra hinanden. Hvad er den utopiske model? Jo, et integreret bysamfund med fælles arbejds- og boligmarked, og hvor priser på eksempelvis mandler ikke er afgørende, men derimod service og udbud af kvalitetsvarer og arbejdskraft. Alt det, som øger regionens værdi. Hvad er realiteterne? Det nye, danske regeringsgrundlag tager skridt i den rigtige retning mod dette utopia. Herunder:

Karen Ellemann Kloch er ny minister for ligestilling og minister for nordisk samarbejde. Det sidste har hun været før i 2011 og gjorde en god figur. Hendes nye ministerium er minimalt i forhold til det forrige, da hun var socialminister. Det betyder, at der nu er tid og kræfter til at engagere sig i nordisk samarbejde – herunder integration og bekæmpelse af barrierer over Øresund med alt hvad det kræver af løsning på problemer med grænsekontroller og myndighedssamarbejde.

Med mange videns industrier i både Ørestad og Hyllie er kampen mod danske særskatter vigtig – især på aktieområdet, hvor flere danske virksomheder nu i afmagt lader sig notere på AktieTorget til skade for dansk dynamik. Regeringen vil netop sænke skatterne og forenkle regler: Det skal være billigere og nemmere at drive selvstændig virksomhed i Danmark. Regeringen vil øge virksomhedernes investeringer og give nystartede virksomheder bedre adgang til risikovillig kapital og styrke aktiekulturen. Regeringen vil også benchmarke danske konkurrencevilkår (herunder i forhold til Sverige!).

Apropos mandler (og mange andre, danske særskatter): Regeringen vil i 2017 have en afgiftsanalyse – herunder et nabotjek af reglerne (dvs. i Sverige og Tyskland). Målet er rydde op i afgifterne, så konkurrencevilkårene bliver ens.

Omkring infrastruktur er der to interessante punkter i forhold til regionen: Regeringen vil arbejde for en havnetunnel, så trafikken ledes under havnen frem for gennem trafikhelvedet i København. Det vil gavne hele regionen. Hertil er en forlængelse af Hillerødmotorvejen på programmet. Det kan gavne en HH-forbindelse, som svenskerne også arbejder for. Til gengæld er den nye transportminister, Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance, i uføre på grund af broafgifter. I hans partiprogram står, at Storebæltforbindelsen skal fritages for afgifter. Øresundsbron ikke er nævnt (men det kan komme). I regeringsgrundlaget er ændrede broafgifter derimod slet ikke nævnt.

Regeringen vil også udarbejde en strategi for ”Danmarks digitale vækst”. Heri er en erkendelse af, at en af regionens styrker inden for it skal have bedre vilkår.

På positivlisten er også arenaerne. Regeringen vil tiltrække store, internationale sportsbegivenheder til Danmark, står der. Rapidus må nævne, at to arenaer så tæt på hinanden som i Hyllie og Ørestad, er et godt argument for at få store begivenheder ikke alene til Danmark, men til hele regionen.

Som i alle sammenhænge er ord, der ikke følges af handlinger, ret ligegyldige. Det vi må konstatere er, at en ny fremtid med chancer for større synergi mellem parallelsamfundene i den københavnske Ørestad og skånske Hyllie nu er værd at række ud efter – om end regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti – stadig kan bremse det.

Kort sagt: Danmarks nye regering var lige tiltrådt, da Rapidus i morges holdt møde i Hyllie, og nu er der […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl