tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skåneprojekt vidgar fältet för IBM:s Watson

Att utifrån drönarbilder ställa diagnos på allt från odlingar som drabbats av svampangrepp till byggnader som börjar rosta. Det ser ut att bli nästa uppgift för IBM:s självlärande datorsystem Watson. Nyligen vann IBM:s Malmökontor en intern tävling inom IT-jätten för projektet, som genomförs tillsammans med SLU i Alnap.

I projektet analyseras bilder av potatisodlingar av en dator för att peka ut var det finns svampangrepp. Så långt är i princip inget nytt.

Men här går man ett steg längre och kombinerar informationen från kamerorna med väderdata och prognosmodeller. Ett program som IBM i Malmö utvecklar ska kunna avgöra hur snabbt konstaterade angrepp måste åtgärdas – och risken för att ett ännu friskt fält ska drabbas. Prognosen blir tillgänglig för bonden via en app.

– De tjänster som finns i dag kräver att bonden själv analyserar drönarbilderna. Här automatiserar vi beslutsfattandet, säger Mats Persson, konsultchef på IBM Malmö.

I arbetet används IBM:s system Watson, som kan analysera mycket stora datamängder och lär sig efterhand.

Mats Persson ser potential att vidareutveckla tekniken, både för jordbruket och för andra områden.

– Man skulle kunna använda den för att analysera exempelvis underhållsbehov på byggnader eller vindkraftverk. Drönare är väldigt hett men så länge bilderna måste analyseras av någon vid ett skrivbord är det frågan hur mycket pengar man egentligen sparar, säger han.

Tekniken ger även möjlighet att upptäcka bladmögel på ett tidigt stadium tack vare en hyperspektral kamera, som fångar upp stressymptom hos plantan i form av färgväxlingar osynliga för blotta ögat.

– I dag besprutas all konventionellt odlad potatis en gång i veckan under säsongen oavsett om man har konstaterat angrepp eller inte, säger Erik Alexandersson, växtbiolog på Sveriges lantbruksuniversitet.

Projektet fick nyligen 1,6 miljoner kronor från Vinnova för att ta fram en prototyp-app som ska vara klar i slutet av 2018. Fyra personer från SLU och tre från IBM i Malmö är inblandade i projektet, men de sistnämnda kommer att bli fler.

Elin Andersson Rosenstock

Att utifrån drönarbilder ställa diagnos på allt från odlingar som drabbats av svampangrepp till byggnader som börjar rosta. Det ser […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.