lördag 20 april 2024

inloggad som

Skåneprojekt vidgar fältet för IBM:s Watson

Att utifrån drönarbilder ställa diagnos på allt från odlingar som drabbats av svampangrepp till byggnader som börjar rosta. Det ser ut att bli nästa uppgift för IBM:s självlärande datorsystem Watson. Nyligen vann IBM:s Malmökontor en intern tävling inom IT-jätten för projektet, som genomförs tillsammans med SLU i Alnap.

I projektet analyseras bilder av potatisodlingar av en dator för att peka ut var det finns svampangrepp. Så långt är i princip inget nytt.

Men här går man ett steg längre och kombinerar informationen från kamerorna med väderdata och prognosmodeller. Ett program som IBM i Malmö utvecklar ska kunna avgöra hur snabbt konstaterade angrepp måste åtgärdas – och risken för att ett ännu friskt fält ska drabbas. Prognosen blir tillgänglig för bonden via en app.

– De tjänster som finns i dag kräver att bonden själv analyserar drönarbilderna. Här automatiserar vi beslutsfattandet, säger Mats Persson, konsultchef på IBM Malmö.

I arbetet används IBM:s system Watson, som kan analysera mycket stora datamängder och lär sig efterhand.

Mats Persson ser potential att vidareutveckla tekniken, både för jordbruket och för andra områden.

– Man skulle kunna använda den för att analysera exempelvis underhållsbehov på byggnader eller vindkraftverk. Drönare är väldigt hett men så länge bilderna måste analyseras av någon vid ett skrivbord är det frågan hur mycket pengar man egentligen sparar, säger han.

Tekniken ger även möjlighet att upptäcka bladmögel på ett tidigt stadium tack vare en hyperspektral kamera, som fångar upp stressymptom hos plantan i form av färgväxlingar osynliga för blotta ögat.

– I dag besprutas all konventionellt odlad potatis en gång i veckan under säsongen oavsett om man har konstaterat angrepp eller inte, säger Erik Alexandersson, växtbiolog på Sveriges lantbruksuniversitet.

Projektet fick nyligen 1,6 miljoner kronor från Vinnova för att ta fram en prototyp-app som ska vara klar i slutet av 2018. Fyra personer från SLU och tre från IBM i Malmö är inblandade i projektet, men de sistnämnda kommer att bli fler.

Elin Andersson Rosenstock

Att utifrån drönarbilder ställa diagnos på allt från odlingar som drabbats av svampangrepp till byggnader som börjar rosta. Det ser […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.