onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny chans för skånsk vattenreningsteknik

Vattenreningsbolaget Swedrop i Helsingborg är på väg att ta in nytt kapital för att få fart på försäljningen av sitt dagvattenfilter.

Swedrops kontor och tillverkning ligger i medicinteknikbolaget Becton Dickinsons gamla fabrikslokal i Helsingborg. Vid nedläggningen 2010 sysselsatte Becton Dickinson 400 personer, Swedrop sysselsätter 7.

– Produktionskapaciteten är ingen trång sektor, vi kan snabbt rampa upp produktionen, säger vd Patrick Baltscheffsky när Rapidus besöker företaget.

Swedrops filter bygger på uppfinnaren Niels Dannrups patent och är ett flytande filter som sänks ner i dagvattenbrunnar och renar vattnet innan det leds ut i vattendrag. Reningsfunktionen består av aktivt kol och hyttsten, det vill säga masugnsslagg, samt ett filter av polypropylen. De förstnämnda tar upp diverse olika föroreningar och tungmetaller medan filtret absorberar olja.

Sedan 2013 har ägarna investerat drygt tio miljoner kronor i tekniken och i våras var satsningen nära att gå i graven. Då låg hela verksamheten i ett annat bolag, Camtech, som hamnade i obestånd och försattes i konkurs.

Nu förbereder sig ledningen på en ny kapitalinjektion i tiomiljoners-klassen, varav cirka sju miljoner kronor är riskkapital och uppemot tre miljoner är långfristiga lån från ägarna. En del av emissionen är fordringar som byts mot aktier, främst gäller detta för hyresvärden och storägaren i bolaget, börsnoterade fastighetsbolaget Kvalitena.

– Vi går på ångorna i tanken och behöver göra en omfinansiering. Pengarna kommer gå till att ta in sälj- och marknadsföringskompetens, säger Patrick Baltscheffsky.

Han uppger att omsättningen i år kommer landa på knappt en miljon kronor. Hittills i år har 250 filter levererats till Sverige, Polen och Sydkorea. Samarbeten har inletts med bland andra miljöteknikbolagen DT Recycling och Malmberg Water.

Swedrops filter har en genomsnittlig livslängd på ett år och byts ut helt och hållet när det är fullt. Det kan då innehålla upp till ett kilo olja och 150 gram tungmetalljoner.

Swedrop har ett tjugotal delägare, bland de större syns Kvalitena, Niels Dannrups investeringsbolag Optineo samt Falsterbobaserade Trebur. Moderbolag är Beyond Clear Water, i koncernen ingår även Swe Cin.

Jennie Lorentsson

Vattenreningsbolaget Swedrop i Helsingborg är på väg att ta in nytt kapital för att få fart på försäljningen av sitt dagvattenfilter. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.