fredag 19 april 2024

inloggad som

Ny chans för skånsk vattenreningsteknik

Vattenreningsbolaget Swedrop i Helsingborg är på väg att ta in nytt kapital för att få fart på försäljningen av sitt dagvattenfilter.

Swedrops kontor och tillverkning ligger i medicinteknikbolaget Becton Dickinsons gamla fabrikslokal i Helsingborg. Vid nedläggningen 2010 sysselsatte Becton Dickinson 400 personer, Swedrop sysselsätter 7.

– Produktionskapaciteten är ingen trång sektor, vi kan snabbt rampa upp produktionen, säger vd Patrick Baltscheffsky när Rapidus besöker företaget.

Swedrops filter bygger på uppfinnaren Niels Dannrups patent och är ett flytande filter som sänks ner i dagvattenbrunnar och renar vattnet innan det leds ut i vattendrag. Reningsfunktionen består av aktivt kol och hyttsten, det vill säga masugnsslagg, samt ett filter av polypropylen. De förstnämnda tar upp diverse olika föroreningar och tungmetaller medan filtret absorberar olja.

Sedan 2013 har ägarna investerat drygt tio miljoner kronor i tekniken och i våras var satsningen nära att gå i graven. Då låg hela verksamheten i ett annat bolag, Camtech, som hamnade i obestånd och försattes i konkurs.

Nu förbereder sig ledningen på en ny kapitalinjektion i tiomiljoners-klassen, varav cirka sju miljoner kronor är riskkapital och uppemot tre miljoner är långfristiga lån från ägarna. En del av emissionen är fordringar som byts mot aktier, främst gäller detta för hyresvärden och storägaren i bolaget, börsnoterade fastighetsbolaget Kvalitena.

– Vi går på ångorna i tanken och behöver göra en omfinansiering. Pengarna kommer gå till att ta in sälj- och marknadsföringskompetens, säger Patrick Baltscheffsky.

Han uppger att omsättningen i år kommer landa på knappt en miljon kronor. Hittills i år har 250 filter levererats till Sverige, Polen och Sydkorea. Samarbeten har inletts med bland andra miljöteknikbolagen DT Recycling och Malmberg Water.

Swedrops filter har en genomsnittlig livslängd på ett år och byts ut helt och hållet när det är fullt. Det kan då innehålla upp till ett kilo olja och 150 gram tungmetalljoner.

Swedrop har ett tjugotal delägare, bland de större syns Kvalitena, Niels Dannrups investeringsbolag Optineo samt Falsterbobaserade Trebur. Moderbolag är Beyond Clear Water, i koncernen ingår även Swe Cin.

Jennie Lorentsson

Vattenreningsbolaget Swedrop i Helsingborg är på väg att ta in nytt kapital för att få fart på försäljningen av sitt dagvattenfilter. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.