torsdag 21 november 2024

inloggad som

Ecolean spräcker 500-miljonersvallen – expanderar i Asien

|  ,
|  ,

I Sverige finns Ecoleans förpackningar inte ens på marknaden, men globalt växer Helsingborgsföretaget så det knakar. Ecolean, grundat av Tetra Pak-avhopparen Åke Rosén, har det senaste räkenskapsåret ökat nettoomsättningen med 40 procent till 665 miljoner kronor och etablerat sig i både Malaysia, Japan och Pakistan.

Ecoleans företrädare ställer inte upp på en intervju med Rapidus, men bolagets färska årsbokslut skvallrar om att utvecklingen i Sydostasien nu tagit rejäl fart. Från ett nyöppnat regionalt huvudkontor i Kuala Lumpur ska Ecolean driva försäljningen i området. Under det senaste året har man också öppnat representationskontor i Japan och Sydkorea samt ett dotterbolag i Pakistan.

Ecolean tillverkar förpackningar och tillhörande fyllningsmaskiner som leasas ut. Materialet, en blandning av plast och krita, är flexibelt men när förpackningarna är fyllda står de upp av sig själva. Det ger mindre råvaruåtgång, mindre avfall och energibesparingar i transportledet.

Bolaget startades 1996 och huvudkontoret ligger alltjämt i Helsingborg, där flertalet anställda finns, liksom en produktionsanläggning. En annan fabrik finns i Kina. Båda anläggningarna har nyligen byggts ut till en sammanlagd kostnad av cirka 500 miljoner kronor.

Ecoleans förpackningssystem finns i ett 30-tal länder, med starkast förankring i Ryssland och Kina. De senaste åren har ledningen satsat stort på global expansion. För det ändamålet öppnades 2014 öppnades ett kontor i Dallas, Texas.

Med en ökning på nära 40 procent klev nettoomsättningen under 2015 för första gången över en halv miljard kronor. 20 år efter grundandet är siffrorna på sista raden dock fortfarande röda. Utvecklingskostnaderna har varit höga och bara under de senaste fem åren har koncernen samlat på sig förluster på över 500 miljoner kronor.

I en intervju med News Öresund 2014 uppgav vd Peter L Nilsson att han räknade med att nå break even senast inom två år. Om det målet uppnås återstår att se, 2015 minskade förlusten marginellt till -119 miljoner kronor och enligt bokslutet ska ”väsentliga resurser” läggas på forskning och utveckling även framöver.

Ecoleans huvudägare är Tetra Pak-profilen Hans Rausing.

Elin Andersson

I Sverige finns Ecoleans förpackningar inte ens på marknaden, men globalt växer Helsingborgsföretaget så det knakar. Ecolean, grundat av Tetra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.