torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Ecolean spräcker 500-miljonersvallen – expanderar i Asien

|  ,
|  ,

I Sverige finns Ecoleans förpackningar inte ens på marknaden, men globalt växer Helsingborgsföretaget så det knakar. Ecolean, grundat av Tetra Pak-avhopparen Åke Rosén, har det senaste räkenskapsåret ökat nettoomsättningen med 40 procent till 665 miljoner kronor och etablerat sig i både Malaysia, Japan och Pakistan.

Ecoleans företrädare ställer inte upp på en intervju med Rapidus, men bolagets färska årsbokslut skvallrar om att utvecklingen i Sydostasien nu tagit rejäl fart. Från ett nyöppnat regionalt huvudkontor i Kuala Lumpur ska Ecolean driva försäljningen i området. Under det senaste året har man också öppnat representationskontor i Japan och Sydkorea samt ett dotterbolag i Pakistan.

Ecolean tillverkar förpackningar och tillhörande fyllningsmaskiner som leasas ut. Materialet, en blandning av plast och krita, är flexibelt men när förpackningarna är fyllda står de upp av sig själva. Det ger mindre råvaruåtgång, mindre avfall och energibesparingar i transportledet.

Bolaget startades 1996 och huvudkontoret ligger alltjämt i Helsingborg, där flertalet anställda finns, liksom en produktionsanläggning. En annan fabrik finns i Kina. Båda anläggningarna har nyligen byggts ut till en sammanlagd kostnad av cirka 500 miljoner kronor.

Ecoleans förpackningssystem finns i ett 30-tal länder, med starkast förankring i Ryssland och Kina. De senaste åren har ledningen satsat stort på global expansion. För det ändamålet öppnades 2014 öppnades ett kontor i Dallas, Texas.

Med en ökning på nära 40 procent klev nettoomsättningen under 2015 för första gången över en halv miljard kronor. 20 år efter grundandet är siffrorna på sista raden dock fortfarande röda. Utvecklingskostnaderna har varit höga och bara under de senaste fem åren har koncernen samlat på sig förluster på över 500 miljoner kronor.

I en intervju med News Öresund 2014 uppgav vd Peter L Nilsson att han räknade med att nå break even senast inom två år. Om det målet uppnås återstår att se, 2015 minskade förlusten marginellt till -119 miljoner kronor och enligt bokslutet ska ”väsentliga resurser” läggas på forskning och utveckling även framöver.

Ecoleans huvudägare är Tetra Pak-profilen Hans Rausing.

Elin Andersson

I Sverige finns Ecoleans förpackningar inte ens på marknaden, men globalt växer Helsingborgsföretaget så det knakar. Ecolean, grundat av Tetra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]