tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Universitet går samman för att öppna labb för näringslivet

Malmö högskolas biofilmforskning, avdelningen för livsmedelsteknik vid Lunds universitet och life science-inkubatorn Smile går samman i ett projekt om att öppna sina labblokaler för företagare i regionen. Trion filar som bäst på en ansökan till EU:s strukturfond för att kunna sjösätta satsningen Open Labs Skåne.

De tre organisationerna vill erbjuda sin specialistkompetens tillsammans med körtid på avancerade analysinstrument och annan utrustning som i många fall är för dyra att köpa in för privata aktörer. Målgruppen är regionens forskande företag inom life science, materialvetenskap, kemi och livsmedel.

Magdalena_Almén– I projektet ska vi bygga upp strukturer, bland annat hemsidan, och rutiner som avtalsmallar och liknande, och se till vi blir lätta att hitta, säger Magdalena Almén, koordinator för projektet från Malmö högskola.

De laboratorier som ska öppnas upp finns på tre ställen:

*Biofilms Research Center for Biointerfaces vid Malmö högskola flyttade förra året in i ett av husen på Medeon-området i välutrustade lokaler som lämnades av läkemedelsbolaget Acadia i samband med bolagets avveckling i Malmö.

*Smile-inkubatorn har laboratorier för bland annat cellodling och histologi som övergavs av AstraZeneca när bolaget för flera år sedan lade ner sin utveckling i Lund.

*Avdelningen för livsmedelsteknik har apparathallar och laboratorier på Kemicentrum i Lund.

Ansökan lämnas in i september. Magdalena Almén uppskattar att budgeten för projektet kommer att landa runt tio miljoner kronor, varav knappt hälften från fonden. Resten av budgeten är redan säkrad, vilket krävs för att få anslaget, framför allt som in kind-bidrag av de tre huvudaktörerna. Region Skåne går in med 750.000 kronor.

Elisabet Ottosson

Malmö högskolas biofilmforskning, avdelningen för livsmedelsteknik vid Lunds universitet och life science-inkubatorn Smile går samman i ett projekt om att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.