torsdag 21 november 2024

inloggad som

Sjukhussamarbeten över sundet bör inkludera kliniska försök

Keld_broksoKort sagt: Ett färskt avtal mellan Region Skåne och Region Sjælland skickar akutläkare tvärs över sundet. Sedan tidigare finns samarbete om ett center mot hjärtstopp. Att öka antalet kliniska försök borde vara nästa projekt att förgrena över Öresund.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Finanskrisen var skyldig till mycket, däribland att antalet kliniska försök sjönk på båda sidor Öresund. Ju färre investerade kronor i medicinsk utveckling, desto färre försök på patienter. De försök som ändå genomfördes flyttades i många fall till Asien.

Nu har trenden vänt. I fjol deltog 15.000 danskar i totalt 300 kliniska försöksprojekt. Att öka den siffran skulle gynna såväl sjukhusen som patienterna, som kan se fram emot bättre medicinsk behandling i framtiden.

Danska Next är världens första samarbete om kliniska försök mellan offentliga sjukhus, universitet och läkemedelsindustrin. Det gör Next extra intressant. Projektet har även en stor budget, på 307 miljoner danska kronor, varav 92 miljoner från Innovationsfonden och 216 miljoner från de deltagande parterna. Och det ser ut att fungera: målet för 2015 var att initiera 4 nya kliniska försök inom Next. Det slutade på 42.

Next pågår till 2019, men vad händer efter det? Man kan frukta att vi inte har nått längre då än vi nått i dag. Det som krävs är att man fortsätter i större skala, dels genom att vidga fokus från cancer och hudsjukdomar som Next är inriktat på i dag, dels genom att sprida det geografiskt till andra sidan sundet.

Helt enkelt är det givetvis inte. Först och främst måste de hinder som finns brytas ned utan kompromisser med läkaretiken. Kliniska försök kan förenklas genom att göra ansökningsproceduren enklare. Danmarks fem regioner har till exempel fem olika etiska kommittéer som tolkar lagarna olika vad gäller kliniska försök.

Det krävs en central statlig styrning för att kunna strömlinjeforma processerna så att läkemedelsbolagen kan räkna med samma standard över hela landet – och helst även på andra sidan Öresund. Handläggningstiderna måste minskas och prissättningen i vården för att genomföra försöken bli mer enhetlig.

Slutligen måste det till kraftfullare marknadsföring, gentemot den globala läkemedelsindustrin, av regionen som ett bra ställe för kliniska försök. Här får Medicon Valley Alliance och Greater Copenhagen gärna kliva fram. Inget hindrar att också Nordiska ministerrådet tar upp problematiken på nordisk nivå, men möjligheterna att bryta ned gränshindren inom detta område ser enklast ut i Öresundsregionen. Det finns nämligen erfarenhet från sjukhusen att bygga vidare på:

* Enligt ett avtal som signerades förra vecka ska 54 läkare från Region Skåne utbildas i akutmedicin och anestesi i Danmark, medan 20 danska läkare ska få utbildning vid skånska akutmottagningar. Avtalet löper till 2028 och har kommit till stånd eftersom Region Skåne lider brist på praktikplatser för att utbilda läkare medan Region Sjælland istället lider brist på akutläkare.

* 2012 fick forskningsinstitutioner i Skåne och Själland 1,2 miljoner euro från EU:s Interreg-program för en centrumbildning kring hjärtstopp mellan två svenska och två danska parter.

* I går rapporterade Rapidus om det svenska-danska projektet Breathe, med en budget på sju miljoner euro, som syftar till att identifiera nya biomarkörer hos astma- och KOL-patienter.

Under 2015 ökade Danmarks BNP enbart med 1,2 procent, jämfört med 3,7 procent i Sverige. Men vad som är mer iögonfallande är att läkemedelsindustrin stod för uppåt 80 procent av den danska tillväxten under 2015. Enbart jätten Novo Nordisk stod för mer än en tiondel av den totala bolagsskatten som betalades in till danska statskassan i fjol. Det finns med andra ord goda skäl att stötta aktiviteten i branschen och underlätta för kliniska försök genom koordinerade insatser i hela regionen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Kort sagt: Ett färskt avtal mellan Region Skåne och Region Sjælland skickar akutläkare tvärs över sundet. Sedan tidigare finns samarbete om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.

  • Vd-byte på Smile

    Ebba Fåhraeus slutar efter tio år som vd på life science-inkubatorn Smile. En ny vd börjar på måndag och är en internrekrytering. – Det blir inte lätt att toppa det Ebba har åstadkommit, säger efterträdaren.

  • Aligned Bio skalar upp efter ny runda

    Lundabolaget Aligned Bio har säkrat verksamheten under 2025 med en ny finansieringsrunda. Nu ska bolagets teknik ut på marknaden.

  • Hon blir Medeons nya vd

    Tidigare i år sade Ulf G Andersson upp sig efter tio år som vd för Medeon. Nu är det klart med hans ersättare som närmast kommer från startup-världen i Lund.

  • Vd-byte på Invent Medic

    Kvinnohälsobolaget Invent Medics vd Anna Lindström slutar på sin post just när bolaget är på väg att bli lönsamt. Varför hon slutar och vem som efterträder henne får du veta här.