fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Expertmaker når nirvana – men inte helt enkelt att haka på vinnarna

mini_erikKort sagt: Med Ebays köp av Expertmaker har ytterligare en vinnare av Årets Rapidusföretag nått uppstartsbolagens nirvana. Om juryn bakom utmärkelsen varit en affärsängel hade denna varit stenrik vid det här laget – eller redan hunnit bli utblottad på vägen.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Eget beröm luktar som bekant illa, men i det här fallet tror jag mig kunna komma undan med det. Dels eftersom jag själv inte ingått i juryn till Årets Rapidusföretag förrän 2015, dels eftersom siffrorna faktiskt talar för sig själva.

Av tio uppstartsbolag i tidig fas brukar man räkna med att minst fem går omkull, fyra lever vidare i liten skala och ett enda blir riktigt framgångsrikt. För Rapidusjuryn är facit ett helt annat. Av de 15 uppstickare som hittills utsetts till Årets Rapidusföretag har bara ett gått riktigt dåligt: Ideonbolaget Lyyn som förra årets tvingades till en kontrollbalansräkning och avnotering från Aktietorget. Samtliga av de övriga tidigare vinnarna har antingen blivit uppköpta av större spelare eller lyckats växa på egen hand. Längst ned hittar du hela listan. Med sådana siffror är det lätt att dra slutsatsen att Rapidusjuryn borde sluta ödsla sin tid på att dela ut diplom och i stället ägna sig åt att investera i uppstartsbolag.

Låt oss anta att en affärsängel, vi kan kalla henne Linda Kosing, köpt på sig en procent av bolagen vid tidpunkten de utsågs till Årets Rapidusföretag och sedan försvarat denna ägarandel genom alla nyemissioner. I dag hade enbart aktierna i de börsnoterade bolagen Qlik, Camurus, CellaVision varit värda 268 miljoner kronor. Framförallt är det Qlik som gått som tåget, en enda procent av bolaget säljs i dag för runt 230 miljoner kronor.

Till det kommer intäkterna från försäljningen av TAT till Blackberry, Kapow Technologies till amerikanska Kofax och Jolife till Physio Control, som sammanlagt gett drygt 15 miljoner kronor till Linda Kosing.

Baserat på emissioner under 2015 är en procent av BoneSupport värt cirka fem miljoner kronor och en procent av Neo Technology runt tio miljoner. I övriga portföljbolag är värderingen betydligt osäkrare. Vergic, Cognimatics, Illusion Labs och BoMill har varken några färska emissioner eller andra ägarförändringar som kan ge en fingervisning.

Och i fallet med Expertmaker vet vi ännu inget om hur mycket Ebay betalat för Malmöbolaget. Men även med en mycket konservativ gissning på de okända värdena i portföljen torde Linda Kosing vara god för en bra bit över 300 miljoner kronor.

Men det är långt ifrån enkelt att nå dit. I onoterade bolag krävs det förhandlingar med existerande ägare för att få köpa in sig och det är inte säkert att Linda lyckas komma över några aktier vid de aktuella tidpunkterna. I några fall hade bolagen dessutom kommit så långt redan då att kostnaden för att bli delägare blir kännbar. Exempelvis värderades Qlik i en emission strax innan det blev Årets Rapidusföretag till närmare 360 miljoner kronor.

Den stora svårigheten ligger dock i att försvara sin ägarposition efter den initiala investeringen. Sedan de vann priset har Neo Technology plockat in 250 miljoner kronor i riskkapital, Bone Support 290 miljoner och Camurus en halv miljard. För att hänga med i det racet måste Linda alltså ha miljonbelopp tillgängliga att stoppa in, gång efter annan.

Lärdomen från Linda Kosing är lika brutal som den är allmängiltig för den som vill sätta sina pengar i uppstartsbolag. Utöver en närmast klärvoajant förmåga att hitta rätt projekt att satsa i krävs det djupa fickor för att vara kvar när det väl blir utdelning.

 

Årets Rapidusföretag:

CellaVision, 2001. I dag börsnoterat.
IO Interactive, 2002. Ägs sedan 2009 av japanska Square Enix
Jolife, 2003. Köptes upp av amerikanska Physio Control 2011.
QlikTech, 2004. I dag börsnoterat.
TAT, 2005. Köptes upp av Blackberry 2010.
Kapow Technologies, 2006. Köptes upp av amerikanska Kofax 2014.
Lyyn, 2007. Scalado, senare uppköpt av Nokia, vinner hederspris detta år.
BoneSupport, 2008.
Illusion Labs, 2009.
Cognimatics, 2010.
Neo Technology, 2011.
Camurus, 2012. I dag börsnoterat.
Vergic, 2013.
Expertmaker, 2014. Köptes upp av Ebay 2016.
BoMill, 2015.

Kort sagt: Med Ebays köp av Expertmaker har ytterligare en vinnare av Årets Rapidusföretag nått uppstartsbolagens nirvana. Om juryn bakom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Här är Årets Rapidusföretag

    På onsdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med storslagen fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 24:e året i rad. Vinnarna är gröna, men inga gröngölingar.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.