tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Axis nya huvudkontor växer – och försenas

|  , , ,
|  

Förra sommaren presenterade Axis planerna på ett nytt huvudkontor i norra Lund med plats för över 1.000 anställda. Men byggstarten har försenats, bland annat eftersom planerna svällt rejält i takt med teknikbolagets växande rekryteringsbehov.

Enligt den ursprungliga planen skulle bygget redan vara igång och det nya huvudkontoret kunna invigas i början av 2018. Nu hoppas Axis fastighetschef Rune Frithiof att spaden kan sättas i marken i slutet av sommaren och att bygget står klart vid årsskiftet 2018/2019. Bland annat väntar Axis på det formella bygglovet, som kräver en ny markreglering eftersom Emdalavägen, som i dag delvis ägs av Castellums dotterbolag Briggen, ska bli allmän gata.

– Vi väntar på Lantmäteriet. Men bygget blir också större, vilket ger längre byggtid, säger Rune Frithiof till Rapidus.

På hans bord ligger numera ritningar på ett tio våningar högt hus med kontor och utvecklingslabb. Bruttoarean blir 42.000 kvadratmeter och fastigheten kommer rymma cirka 1.300 arbetsplatser. Det är betydligt mer än de planer på 32.000 kvadratmeter med plats för 1.100 anställda som presenterades i juni 2015 efter att Canon blivit ny huvudägare.

– Vi har lagt på ett våningsplan för att utnyttja byggrätten maximalt. Expansionen i Lund fortsätter och vi har sett att vi kommer behöva den här platsen, säger Rune Frithiof.

Bara det senaste året har Axis globala personalstyrka ökat med över 170 anställda till knappt 2.200. I Lund finns redan 1.500 anställda och även efter det nya huvudkontoret är klart kommer Axis finnas kvar i delar av de lokaler de har i dag.

Axis utvecklar nätverkskameror och omsatte 1,6 miljarder kronor det senaste kvartalet, 16 procent mer än samma period 2015 inräknat valutaeffekter. Bolaget ägs till nära 90 procent av Canon men är fortfarande noterat på Stockholmsbörsen.

Erik Olausson

Förra sommaren presenterade Axis planerna på ett nytt huvudkontor i norra Lund med plats för över 1.000 anställda. Men byggstarten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.