torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Axis nya huvudkontor växer – och försenas

|  , , ,
|  

Förra sommaren presenterade Axis planerna på ett nytt huvudkontor i norra Lund med plats för över 1.000 anställda. Men byggstarten har försenats, bland annat eftersom planerna svällt rejält i takt med teknikbolagets växande rekryteringsbehov.

Enligt den ursprungliga planen skulle bygget redan vara igång och det nya huvudkontoret kunna invigas i början av 2018. Nu hoppas Axis fastighetschef Rune Frithiof att spaden kan sättas i marken i slutet av sommaren och att bygget står klart vid årsskiftet 2018/2019. Bland annat väntar Axis på det formella bygglovet, som kräver en ny markreglering eftersom Emdalavägen, som i dag delvis ägs av Castellums dotterbolag Briggen, ska bli allmän gata.

– Vi väntar på Lantmäteriet. Men bygget blir också större, vilket ger längre byggtid, säger Rune Frithiof till Rapidus.

På hans bord ligger numera ritningar på ett tio våningar högt hus med kontor och utvecklingslabb. Bruttoarean blir 42.000 kvadratmeter och fastigheten kommer rymma cirka 1.300 arbetsplatser. Det är betydligt mer än de planer på 32.000 kvadratmeter med plats för 1.100 anställda som presenterades i juni 2015 efter att Canon blivit ny huvudägare.

– Vi har lagt på ett våningsplan för att utnyttja byggrätten maximalt. Expansionen i Lund fortsätter och vi har sett att vi kommer behöva den här platsen, säger Rune Frithiof.

Bara det senaste året har Axis globala personalstyrka ökat med över 170 anställda till knappt 2.200. I Lund finns redan 1.500 anställda och även efter det nya huvudkontoret är klart kommer Axis finnas kvar i delar av de lokaler de har i dag.

Axis utvecklar nätverkskameror och omsatte 1,6 miljarder kronor det senaste kvartalet, 16 procent mer än samma period 2015 inräknat valutaeffekter. Bolaget ägs till nära 90 procent av Canon men är fortfarande noterat på Stockholmsbörsen.

Erik Olausson

Förra sommaren presenterade Axis planerna på ett nytt huvudkontor i norra Lund med plats för över 1.000 anställda. Men byggstarten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad