torsdag 21 november 2024

inloggad som

Utlandsaffärer lyfter Primozone

Med fördubblad nettoomsättning och mångdubblad orderingång var 2015 något av ett genombrottsår för skånska miljöteknikbolaget Primozone. Under vintern har beställningarna fortsatt trilla in till bolaget, där norska rederikoncernen Westfal-Larsen plöjt ner en bra bit över 100 miljoner kronor i teknikutveckling under årens lopp.

Anders Schening– 2016 har börjat väldigt bra. Vi satsar på ett högre mål än förra året, med en ökning på 50 procent, säger vd Anders Schening till Rapidus.

Totalt steg nettoomsättningen under 2015 från 12,4 till 30,1 miljoner kronor för Primozone. Samtidigt ökade orderingången från 15 till 53 miljoner, uppger Anders Schening.

Primozone utvecklar och säljer en teknik som renar vatten från bakterier och andra mikroorganismer med hjälp av ozon. I dag finns företagets 100-tal anläggningar i 38 länder inom reningsverk för både dricks- och avloppsvatten, fiskodlingar och tillverkningsindustrin. Genom att använda ozon kan reningsverken bland annat minska bruket av kemikalier som klor.

2014 installerade Primozone en pilotanläggning i Texas och bolaget landade flera avtal med kommunala vattenreningsverk i USA under 2015.

– En marknad som har seglat upp nu är Sydkorea, där vattenrening står högt på agendan på grund av vattenbrist. De har mycket uppfödning av djur, och nu finns det nytt lagkrav på att vattnet därifrån ska renas. Den mängden antibiotika som kommer ut från 50.000 grisar motsvarar utsläppen i en miljonstad, säger Anders Schening.

I väntan på ett EU-direktiv om krav på minskade läkemedelsrester i avloppsvattnet har även flera länder redan nu börjat testa teknik för vattenrening. Primozone har installerat sådana anläggningar i både England och Schweiz under året. Även i Sverige har pilotanläggningar i tio kommuner installerats och ytterligare två i samarbete med LTH, KTH och Svenska Havs- och vattenmyndigheten.

På Primozone i Löddeköpinge arbetar i dag 17 personer och trots omsättningsökningen planeras inga stora personalökningar. Istället är det främst företagets lokala leverantörer som behöver öka sin produktion av Primozones produkter.

Primozone, som är helägt av norska rederikoncernen Westfal-Larsen Technology sedan 2003, har i flera år gått med förlust. Under 2014 landade rörelseresultatet på -17,4 miljoner kronor. Med positivt kassaflöde under tre av fyra kvartal 2015 är den trenden på väg att brytas, uppger Anders Schening.

Hanna Sigeman

Med fördubblad nettoomsättning och mångdubblad orderingång var 2015 något av ett genombrottsår för skånska miljöteknikbolaget Primozone. Under vintern har beställningarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.