torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Utlandsaffärer lyfter Primozone

Med fördubblad nettoomsättning och mångdubblad orderingång var 2015 något av ett genombrottsår för skånska miljöteknikbolaget Primozone. Under vintern har beställningarna fortsatt trilla in till bolaget, där norska rederikoncernen Westfal-Larsen plöjt ner en bra bit över 100 miljoner kronor i teknikutveckling under årens lopp.

Anders Schening– 2016 har börjat väldigt bra. Vi satsar på ett högre mål än förra året, med en ökning på 50 procent, säger vd Anders Schening till Rapidus.

Totalt steg nettoomsättningen under 2015 från 12,4 till 30,1 miljoner kronor för Primozone. Samtidigt ökade orderingången från 15 till 53 miljoner, uppger Anders Schening.

Primozone utvecklar och säljer en teknik som renar vatten från bakterier och andra mikroorganismer med hjälp av ozon. I dag finns företagets 100-tal anläggningar i 38 länder inom reningsverk för både dricks- och avloppsvatten, fiskodlingar och tillverkningsindustrin. Genom att använda ozon kan reningsverken bland annat minska bruket av kemikalier som klor.

2014 installerade Primozone en pilotanläggning i Texas och bolaget landade flera avtal med kommunala vattenreningsverk i USA under 2015.

– En marknad som har seglat upp nu är Sydkorea, där vattenrening står högt på agendan på grund av vattenbrist. De har mycket uppfödning av djur, och nu finns det nytt lagkrav på att vattnet därifrån ska renas. Den mängden antibiotika som kommer ut från 50.000 grisar motsvarar utsläppen i en miljonstad, säger Anders Schening.

I väntan på ett EU-direktiv om krav på minskade läkemedelsrester i avloppsvattnet har även flera länder redan nu börjat testa teknik för vattenrening. Primozone har installerat sådana anläggningar i både England och Schweiz under året. Även i Sverige har pilotanläggningar i tio kommuner installerats och ytterligare två i samarbete med LTH, KTH och Svenska Havs- och vattenmyndigheten.

På Primozone i Löddeköpinge arbetar i dag 17 personer och trots omsättningsökningen planeras inga stora personalökningar. Istället är det främst företagets lokala leverantörer som behöver öka sin produktion av Primozones produkter.

Primozone, som är helägt av norska rederikoncernen Westfal-Larsen Technology sedan 2003, har i flera år gått med förlust. Under 2014 landade rörelseresultatet på -17,4 miljoner kronor. Med positivt kassaflöde under tre av fyra kvartal 2015 är den trenden på väg att brytas, uppger Anders Schening.

Hanna Sigeman

Med fördubblad nettoomsättning och mångdubblad orderingång var 2015 något av ett genombrottsår för skånska miljöteknikbolaget Primozone. Under vintern har beställningarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Perfekt pitch hos Rapidus

    Sex bolag stod på tisdagen i startfältet vid Rapidus pitchevent – ett krafttag för att samla både svenskt och danskt riskkapital. Tillsammans söker bolagen uppemot 50 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.