torsdag 18 april 2024

inloggad som

Utlandsaffärer lyfter Primozone

Med fördubblad nettoomsättning och mångdubblad orderingång var 2015 något av ett genombrottsår för skånska miljöteknikbolaget Primozone. Under vintern har beställningarna fortsatt trilla in till bolaget, där norska rederikoncernen Westfal-Larsen plöjt ner en bra bit över 100 miljoner kronor i teknikutveckling under årens lopp.

Anders Schening– 2016 har börjat väldigt bra. Vi satsar på ett högre mål än förra året, med en ökning på 50 procent, säger vd Anders Schening till Rapidus.

Totalt steg nettoomsättningen under 2015 från 12,4 till 30,1 miljoner kronor för Primozone. Samtidigt ökade orderingången från 15 till 53 miljoner, uppger Anders Schening.

Primozone utvecklar och säljer en teknik som renar vatten från bakterier och andra mikroorganismer med hjälp av ozon. I dag finns företagets 100-tal anläggningar i 38 länder inom reningsverk för både dricks- och avloppsvatten, fiskodlingar och tillverkningsindustrin. Genom att använda ozon kan reningsverken bland annat minska bruket av kemikalier som klor.

2014 installerade Primozone en pilotanläggning i Texas och bolaget landade flera avtal med kommunala vattenreningsverk i USA under 2015.

– En marknad som har seglat upp nu är Sydkorea, där vattenrening står högt på agendan på grund av vattenbrist. De har mycket uppfödning av djur, och nu finns det nytt lagkrav på att vattnet därifrån ska renas. Den mängden antibiotika som kommer ut från 50.000 grisar motsvarar utsläppen i en miljonstad, säger Anders Schening.

I väntan på ett EU-direktiv om krav på minskade läkemedelsrester i avloppsvattnet har även flera länder redan nu börjat testa teknik för vattenrening. Primozone har installerat sådana anläggningar i både England och Schweiz under året. Även i Sverige har pilotanläggningar i tio kommuner installerats och ytterligare två i samarbete med LTH, KTH och Svenska Havs- och vattenmyndigheten.

På Primozone i Löddeköpinge arbetar i dag 17 personer och trots omsättningsökningen planeras inga stora personalökningar. Istället är det främst företagets lokala leverantörer som behöver öka sin produktion av Primozones produkter.

Primozone, som är helägt av norska rederikoncernen Westfal-Larsen Technology sedan 2003, har i flera år gått med förlust. Under 2014 landade rörelseresultatet på -17,4 miljoner kronor. Med positivt kassaflöde under tre av fyra kvartal 2015 är den trenden på väg att brytas, uppger Anders Schening.

Hanna Sigeman

Med fördubblad nettoomsättning och mångdubblad orderingång var 2015 något av ett genombrottsår för skånska miljöteknikbolaget Primozone. Under vintern har beställningarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Miljonregn över skånska startups

    ,
    Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.