onsdag 26 juni 2024

inloggad som

Skånska börsbolag rampar upp forskningssatsningarna

Trots att Active Biotech och Alfa Laval drar ner ökade de största skånska teknik- och life science-bolagen på börsen sina FoU-kostnader med över 150 miljoner kronor under 2015, visar Rapidus genomgång. Bland annat växlade Camurus upp sina forskningssatsningar med 35 procent och Axis lägger snart en miljard om året på att utveckla nya produkter.

Totalt ökade Lundabaserade Axis sina FoU-kostnader med 127 miljoner kronor till 986 miljoner. Främst är det på nya modeller av nätverkskameror som Axis lägger krutet men som Rapidus tidigare rapporterat börjar bolaget få ordentliga intäkter även från andra produktområden. Under 2015 kom 55 miljoner kronor från övriga produkter, främst system för passagekontroll, vilket kan jämföras med 20 miljoner 2014.

Även börsnykomlingen Camurus har ökat sina forskningsinsatser rejält under 2015, till 153 miljoner kronor. Camurus har i dag åtta pågående kliniska studier. Ett antal finansieras dock helt eller delvis av läkemedelsjättarna Novartis och Braeburn Pharmaceuticals via licensaffärer.

Av de elva börsbolag med hela eller stora delar av sin utveckling i Skåne som Rapidus tittat närmare på ökade nästan samtliga sina FoU-kostnader under 2015. Bland dem finns Beijer Electronics, som ökade sina satsningar på utveckling från 114 till 121 miljoner kronor trots att bolaget hade ett tufft 2015 med något sjunkande omsättning och förlust i fjärde kvartalet.

Framförallt är det affärsområdet industriautomation som tynger Beijer och till sommaren kommer ett 100-tal anställda att ha lämnat verksamheten i två olika sparpaket.

Per_Samuelsson– Vår FoU-verksamhet berörs inte av sparpaketen. Snarare kommer vi öka på personalstyrkan inom mjukvaruutveckling de närmaste åren. Beijer Electronics har traditionellt mest sysslat med hårdvara och för några år sedan var 80-90 procent av våra utvecklingskostnader inom hårdvara. Det har svängt om nu och om två år står mjukvara för 80 procent, säger vd Per Samuelsson till Rapidus.

En stor del av den verksamheten sker i Malmö, som är centrum för Beijers mjukvaruutveckling. Av bolagets 750 anställda sitter drygt 110 i Malmö.

Två av bolagen i Rapidus genomgång drog ner sina FoU-kostnader under 2015. Active Biotech, som lade ner sitt längst gångna läkemedelsprojekt efter otillfredsställande studieresultat, och bjässen Alfa Laval med huvudkontor och viss utveckling i Lund.

– Det är en del av ett större besparingsprogram som vi startade hösten 2014. Inom FoU handlar det främst om en konsolidering där vi tittar striktare på idéerna vi har i röret och siktar in oss på de områden där vi har den största potentialen, säger Alfa Lavals chef för investerarrelationer Gabriella Grotte.

Klicka här för att se hela sammanställningen av de skånska FoU-satsningarna under 2015.

Erik Olausson

Trots att Active Biotech och Alfa Laval drar ner ökade de största skånska teknik- och life science-bolagen på börsen sina […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.