söndag 6 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Purac ska bygga norsk biogasfabrik

Miljöteknikbolaget Purac i Lund plockar sin hittills störst order inom biogas, värd runt 300 miljoner kronor. Purac får helhetsansvaret för att bygga en fabrik utanför Trondheim där fiskrens och avloppsvatten från en massafabrik omvandlas till flytande metan.

Med avfall från traktens fiskodlingar och avloppsvatten från Norske Skogs massafabrik ska den nya anläggningen årligen kunna producera biogas med ett energiinnehåll på 250 GHw, motsvarande 25 miljoner liter diesel. Tekniken för hantering och rötning av råvarorna står Purac själva för medan det tidigare systerbolaget Purac Puregas står för den process med organiska lösningsmedel som används för att binda koldioxiden och därmed höja metanhalten i gasen, som levereras i flytande form.

Affären kom till stånd sedan norske uppdragsgivaren Biokraft AS fått finansieringen på plats, bland annat med ett lån från Innovasjon Norge och genom att det svenska biogasproducenten Biogas Scandinavia gått in som storägare.

Jonas Fack– Det har varit en lång resa, projektet har pågått sedan 2012, säger Puracs vd Jonas Fack till Rapidus.

Purac ägdes tidigare av kooperativa KFI Kapital via holdingbolaget Läckeby Water Group, men köptes i december upp av en fond som ägs av kinesiska staten. Verksamheten är främst fokuserad på vattenrening och i januari fick bolaget ett stort kontrakt om att leverera utrustning till Henriksdals reningsverk utanför Stockholm, en affär som är värd 400 miljoner kronor på sikt. Det kan jämföras med att Purac 2015 omsatte runt 730 miljoner kronor med en vinst före skatt på 53 miljoner, enligt preliminära siffror.

– Projektet i Henriksdal löper över längre tid men större delen av intäkterna från affären med Biokraft kommer de närmaste 18 månaderna. Så vår budget för 2016 är redan fel, säger Jonas Fack.

Purac har i dag knappt 160 anställda, varav ett 40-tal i Kina, 20 i Norge och resten på hemmaplan. Jonas Fack räknar med att behöva anställa runt 15 personer det närmaste året.

Erik Olausson

Miljöteknikbolaget Purac i Lund plockar sin hittills störst order inom biogas, värd runt 300 miljoner kronor. Purac får helhetsansvaret för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.