lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånskt miljöteknikbolag i konkurs

Ecoflameprotect ville sälja miljövänliga flamskyddsmedel, men trots samarbete med Stora Enso och Malmö Arena fick Malmöbolaget aldrig spinn på försäljningen. Nu går det i graven.

Miljöteknikbolaget Ecoflameprotect, med säte i Malmö, startade 2008 som en avknoppning från analyslaboratoriet Toxicon i Landskrona. Deras vattenbaserade flamskyddsmedel såldes in som ett miljövänligt alternativ till bromhaltiga produkter.

Efter tester på statens provningsanstalt gjordes flera större projekt. Bland kundreferenserna finns Malmö Arena, Blekinge tekniska högskola och Nobel Night Cap, den inofficiella efterfesten till Nobelfesten. Ecoflameprotect hade även samarbetsprojekt med Stora Enso.

– Vi hade ett antal projekt med större bolag. Men resultaten gjorde att det inte gick att gå vidare, berättar styrelseledamoten Lars-Göran Håkansson för Rapidus.

År 2012 gjorde företaget en nystart och tog in ett antal externa konsulter för att sälja produkten. Man planerade även en nyemission med följande börsnotering på aktietorget, vilket sedan ställdes in. Lars-Göran Håkansson uppger att det har investerats “ett antal miljoner” i företaget, men sedan 2012 har de inte redovisat någon omsättning.

Lars-Göran Håkansson tror inte på att flamskyddsmedlet kan få nytt liv i någon annan form.

– Jag tror inte alls på det längre, eftersom vi misslyckats med att få några kunder. Produkten är borta och död, säger han.

Olof Peterson

Ecoflameprotect ville sälja miljövänliga flamskyddsmedel, men trots samarbete med Stora Enso och Malmö Arena fick Malmöbolaget aldrig spinn på försäljningen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.