torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Skånskt miljöteknikbolag i konkurs

Ecoflameprotect ville sälja miljövänliga flamskyddsmedel, men trots samarbete med Stora Enso och Malmö Arena fick Malmöbolaget aldrig spinn på försäljningen. Nu går det i graven.

Miljöteknikbolaget Ecoflameprotect, med säte i Malmö, startade 2008 som en avknoppning från analyslaboratoriet Toxicon i Landskrona. Deras vattenbaserade flamskyddsmedel såldes in som ett miljövänligt alternativ till bromhaltiga produkter.

Efter tester på statens provningsanstalt gjordes flera större projekt. Bland kundreferenserna finns Malmö Arena, Blekinge tekniska högskola och Nobel Night Cap, den inofficiella efterfesten till Nobelfesten. Ecoflameprotect hade även samarbetsprojekt med Stora Enso.

– Vi hade ett antal projekt med större bolag. Men resultaten gjorde att det inte gick att gå vidare, berättar styrelseledamoten Lars-Göran Håkansson för Rapidus.

År 2012 gjorde företaget en nystart och tog in ett antal externa konsulter för att sälja produkten. Man planerade även en nyemission med följande börsnotering på aktietorget, vilket sedan ställdes in. Lars-Göran Håkansson uppger att det har investerats “ett antal miljoner” i företaget, men sedan 2012 har de inte redovisat någon omsättning.

Lars-Göran Håkansson tror inte på att flamskyddsmedlet kan få nytt liv i någon annan form.

– Jag tror inte alls på det längre, eftersom vi misslyckats med att få några kunder. Produkten är borta och död, säger han.

Olof Peterson

Ecoflameprotect ville sälja miljövänliga flamskyddsmedel, men trots samarbete med Stora Enso och Malmö Arena fick Malmöbolaget aldrig spinn på försäljningen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.