måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sigma och E.on testar vattenläckor i Vinnova-satsning

E.on, Sydvatten och IT-konsultbolaget Sigma är några av parterna i ett mångårigt projekt om att utveckla ny teknik för att hitta läckor i underjordiska vattenledningar. Projektet är ett av tre skånska initiativ som får dela på 26 miljoner kronor i Vinnovas färska utdelning.

Bakom den osexiga projekttiteln ”Statusbedömning och förvaltning av ledningsnät” döljer sig ett högteknologiskt utvecklingsarbete. Målet är att på två år ha arbetat fram fem nya metoder att kontrollera rörledningar med hjälp av sensorer ovan mark eller i själva röret.

Nina Steiner– Det kan exempelvis handla om akustiska metoder, att mäta den elektriska konduktiviteten eller spela in ljud och bild från rörledningen. I dag finns det nästan inga möjligheter att göra statusbedömningar av gamla rörledningar utan att gräva ut dem, säger Nina Steiner, kommunikatör på Ideonbolaget Sweden Water Research.

Sweden Water Research bildades 2013 för att samla forskningsresurserna hos Sydvatten, VA Syd och Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, som tillsammans hanterar dricks- och avloppsvatten i ett 20-tal skånska kommuner. Grundbudgeten ligger på drygt 12 miljoner kronor om året men inräknat externa projektmedel omsätter verksamheten runt 50 miljoner kronor uppger Nina Steiner.

Projektet kring vattenläckor leds av Jesper König på LU Open och Kenneth M Persson, forskningschef på Sweden Water Research och medgrundare till Lundabolaget Watersprint. Vinnova gick för ett år sedan in med en mindre summa i projektmedel och har nu skjutit till 9,6 miljoner. De 17 parterna i projektet bidrar med lika mycket i form av arbetsinsatser. Utöver vattenbolag och fjärrvärmeleverantörer som E.on och Öresundskraft ingår IT-konsultbolaget Sigma och Ideonbaserade 4IT bland deltagarna.

Jesper König– En del av projektet handlar om att utveckla algoritmer som kan använda data om exempelvis tryck och flöden i rören, metrologiska förhållanden och trafikrörelser i gatan ovanför för att förutsäga vara det kan bli störst problem. På så sätt kanske man kan undvika det som hände i vintras när en fjärrvärmeledning sprack vid Clemenstorget i Lund, säger Jesper König.

Sweden Water Research är inte de enda som just fått utdelning i Vinnova-programmet utmaningsdriven innovation. Malmö stad får 6,5 miljoner kronor för den fortsatta driften av projektet BioDivercity, som syftar till att öka växligheten i stadsmiljö medan ett konsortium med bland andra Findus, holländska Royal Pride och Lundabolaget Wa3rm får 10 miljoner kronor till sina planer på ett jättelikt växthus i Bjuv för tomatodling, uppvärmt med spillvärme från Findus produktion.

Erik Olausson

E.on, Sydvatten och IT-konsultbolaget Sigma är några av parterna i ett mångårigt projekt om att utveckla ny teknik för att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.