torsdag 21 november 2024

inloggad som

Sigma och E.on testar vattenläckor i Vinnova-satsning

E.on, Sydvatten och IT-konsultbolaget Sigma är några av parterna i ett mångårigt projekt om att utveckla ny teknik för att hitta läckor i underjordiska vattenledningar. Projektet är ett av tre skånska initiativ som får dela på 26 miljoner kronor i Vinnovas färska utdelning.

Bakom den osexiga projekttiteln ”Statusbedömning och förvaltning av ledningsnät” döljer sig ett högteknologiskt utvecklingsarbete. Målet är att på två år ha arbetat fram fem nya metoder att kontrollera rörledningar med hjälp av sensorer ovan mark eller i själva röret.

Nina Steiner– Det kan exempelvis handla om akustiska metoder, att mäta den elektriska konduktiviteten eller spela in ljud och bild från rörledningen. I dag finns det nästan inga möjligheter att göra statusbedömningar av gamla rörledningar utan att gräva ut dem, säger Nina Steiner, kommunikatör på Ideonbolaget Sweden Water Research.

Sweden Water Research bildades 2013 för att samla forskningsresurserna hos Sydvatten, VA Syd och Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, som tillsammans hanterar dricks- och avloppsvatten i ett 20-tal skånska kommuner. Grundbudgeten ligger på drygt 12 miljoner kronor om året men inräknat externa projektmedel omsätter verksamheten runt 50 miljoner kronor uppger Nina Steiner.

Projektet kring vattenläckor leds av Jesper König på LU Open och Kenneth M Persson, forskningschef på Sweden Water Research och medgrundare till Lundabolaget Watersprint. Vinnova gick för ett år sedan in med en mindre summa i projektmedel och har nu skjutit till 9,6 miljoner. De 17 parterna i projektet bidrar med lika mycket i form av arbetsinsatser. Utöver vattenbolag och fjärrvärmeleverantörer som E.on och Öresundskraft ingår IT-konsultbolaget Sigma och Ideonbaserade 4IT bland deltagarna.

Jesper König– En del av projektet handlar om att utveckla algoritmer som kan använda data om exempelvis tryck och flöden i rören, metrologiska förhållanden och trafikrörelser i gatan ovanför för att förutsäga vara det kan bli störst problem. På så sätt kanske man kan undvika det som hände i vintras när en fjärrvärmeledning sprack vid Clemenstorget i Lund, säger Jesper König.

Sweden Water Research är inte de enda som just fått utdelning i Vinnova-programmet utmaningsdriven innovation. Malmö stad får 6,5 miljoner kronor för den fortsatta driften av projektet BioDivercity, som syftar till att öka växligheten i stadsmiljö medan ett konsortium med bland andra Findus, holländska Royal Pride och Lundabolaget Wa3rm får 10 miljoner kronor till sina planer på ett jättelikt växthus i Bjuv för tomatodling, uppvärmt med spillvärme från Findus produktion.

Erik Olausson

E.on, Sydvatten och IT-konsultbolaget Sigma är några av parterna i ett mångårigt projekt om att utveckla ny teknik för att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.