onsdag 17 juli 2024

inloggad som

Misstänkt fusk med skånskt spenatpiller – USA-lansering stoppas

Greenleaf Medical har tvingats avbryta USA-lanseringen av sitt spenatbaserade fetmapreparat, uppger ledningen, eftersom de blivit lurade av sin amerikanska distributör. Det ger mindre omsättning och en uppskjuten börsintroduktion för bolaget, vars teknik licensierats in från forskningsavknoppningen Thylabisco i Lund.

Tillsammans med amerikanska Iovate inledde Greenleaf Medical förra hösten lanseringen av sitt spenatbaserade viktminskningspreparat Appethyl. Produkten såldes bland annat i Wal-Marts butiker och av Walgreen, USA:s största apotekskedja. Men det hela avbröts i februari efter att analyser visat att samarbetspartnern spädde ut produkten, uppger vd Anders Struksnes

Anders Struksnes– Vi terminerade lanseringen eftersom vår partner inte var ärlig. De sålde tio procent av dosen och det kunde vi inte acceptera. Tyvärr sker sådant inom internationell handel, säger han till Rapidus.

Ska ni kräva skadestånd?

– Våra amerikanska advokater menar att vi har rätt till skadestånd, men vi vill inte förbruka stora summor på advokater och två-tre år i rätten i USA.

Appethyl innehåller thylakoider, som finns naturligt i klorofyllet hos gröna blad, exempelvis spenat. Kliniska studier visar att thylakoiderna sänker matsmältningen, hämmar aptit och sockersug, samt främjar tillväxten av gynnsamma tarmbakterier.

Patentet till Appethyl innehas av Lundabaserade Thylabisco, som ägs av forskarna Charlotte Erlanson-Albertsson och Per-Åke Albertsson, LU Innovation System samt SwePharm. Genom en licensaffär som sträcker sig över 20 år är de berättigade till ett årligt garantibelopp på 1,5 miljoner kronor, plus eventuella royalties.

När produkten på nytt lanseras i USA görs det i samarbete med sex olika bolag och enligt Anders Struksnes ska Appethyl därmed kunna nå hyllorna i 70.000 amerikanska hälsokostbutiker. Förutom omtaget i USA har lanseringen i Japan, som var planerad till juni i år, blivit försenad på grund av högre registreringskrav för hälsokost. Lanseringen väntas ske nu i dagarna, därefter följer säljstart i Malaysia, Taiwan, Vitryssland och Ryssland.

Alla förseningarna har gör att omsättningen inte tagit fart under 2015, utan ligger något över 2014 års siffror på 15 miljoner kronor.

– I och med att vi avbröt USA-lanseringen har vi upplevt några månader i vakuum. Men under nästa år räknar vi med att nå ett plusresultat och en introduktion på börsen planeras till andra kvartalet 2016, säger Struksnes.

Greenleaf har sin utvecklingsavdelning förlagd till Medicon Village i Lund. Här finns i dag två av bolagets nio anställda. En pågående nyemission förväntas ge ett tillskott på 20 miljoner kronor, som ska användas till lanseringar och forskning om nya användningsområden, bland annat barnövervikt. Under 2014 tog Greenleaf Medical kvittningsbara lån på knappt 20 miljoner, varav de flesta omvandlats till aktier.

 Störst av bolagets 34 ägare är Anders Uddén, tidigare vd och ägare till Permobil, följd av Marek Orlowski och Curt Bergfors, ägare av Max Hamburgare.

Rapidus har förgäves sökt Iovate för en kommentar.

Olof Peterson

Greenleaf Medical har tvingats avbryta USA-lanseringen av sitt spenatbaserade fetmapreparat, uppger ledningen, eftersom de blivit lurade av sin amerikanska distributör. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.