måndag 4 december 2023

inloggad som

Misstänkt fusk med skånskt spenatpiller – USA-lansering stoppas

Greenleaf Medical har tvingats avbryta USA-lanseringen av sitt spenatbaserade fetmapreparat, uppger ledningen, eftersom de blivit lurade av sin amerikanska distributör. Det ger mindre omsättning och en uppskjuten börsintroduktion för bolaget, vars teknik licensierats in från forskningsavknoppningen Thylabisco i Lund.

Tillsammans med amerikanska Iovate inledde Greenleaf Medical förra hösten lanseringen av sitt spenatbaserade viktminskningspreparat Appethyl. Produkten såldes bland annat i Wal-Marts butiker och av Walgreen, USA:s största apotekskedja. Men det hela avbröts i februari efter att analyser visat att samarbetspartnern spädde ut produkten, uppger vd Anders Struksnes

Anders Struksnes– Vi terminerade lanseringen eftersom vår partner inte var ärlig. De sålde tio procent av dosen och det kunde vi inte acceptera. Tyvärr sker sådant inom internationell handel, säger han till Rapidus.

Ska ni kräva skadestånd?

– Våra amerikanska advokater menar att vi har rätt till skadestånd, men vi vill inte förbruka stora summor på advokater och två-tre år i rätten i USA.

Appethyl innehåller thylakoider, som finns naturligt i klorofyllet hos gröna blad, exempelvis spenat. Kliniska studier visar att thylakoiderna sänker matsmältningen, hämmar aptit och sockersug, samt främjar tillväxten av gynnsamma tarmbakterier.

Patentet till Appethyl innehas av Lundabaserade Thylabisco, som ägs av forskarna Charlotte Erlanson-Albertsson och Per-Åke Albertsson, LU Innovation System samt SwePharm. Genom en licensaffär som sträcker sig över 20 år är de berättigade till ett årligt garantibelopp på 1,5 miljoner kronor, plus eventuella royalties.

När produkten på nytt lanseras i USA görs det i samarbete med sex olika bolag och enligt Anders Struksnes ska Appethyl därmed kunna nå hyllorna i 70.000 amerikanska hälsokostbutiker. Förutom omtaget i USA har lanseringen i Japan, som var planerad till juni i år, blivit försenad på grund av högre registreringskrav för hälsokost. Lanseringen väntas ske nu i dagarna, därefter följer säljstart i Malaysia, Taiwan, Vitryssland och Ryssland.

Alla förseningarna har gör att omsättningen inte tagit fart under 2015, utan ligger något över 2014 års siffror på 15 miljoner kronor.

– I och med att vi avbröt USA-lanseringen har vi upplevt några månader i vakuum. Men under nästa år räknar vi med att nå ett plusresultat och en introduktion på börsen planeras till andra kvartalet 2016, säger Struksnes.

Greenleaf har sin utvecklingsavdelning förlagd till Medicon Village i Lund. Här finns i dag två av bolagets nio anställda. En pågående nyemission förväntas ge ett tillskott på 20 miljoner kronor, som ska användas till lanseringar och forskning om nya användningsområden, bland annat barnövervikt. Under 2014 tog Greenleaf Medical kvittningsbara lån på knappt 20 miljoner, varav de flesta omvandlats till aktier.

 Störst av bolagets 34 ägare är Anders Uddén, tidigare vd och ägare till Permobil, följd av Marek Orlowski och Curt Bergfors, ägare av Max Hamburgare.

Rapidus har förgäves sökt Iovate för en kommentar.

Olof Peterson

Greenleaf Medical har tvingats avbryta USA-lanseringen av sitt spenatbaserade fetmapreparat, uppger ledningen, eftersom de blivit lurade av sin amerikanska distributör. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad