Efter Glo och Sol Voltaics satsar Lundaprofessorn Lars Samuelson på att knoppa av ytterligare ett nanoteknikbolag. Denna gång för tillämpningar inom högspänningselektronik med kapacitet på över 500 volt.
Den nya tekniken är sprungen ur ett EU-finansierat projekt, ”Nanowires for Light”, tillsammans med Glos Lundabaserade utvecklingsenhet.
Halveldarplattorna som tekniken byggs på kan göras dislokationsfria, det vill säga utan defekter, och ska användas för elektriska motorer där de genererar större kapacitet, lägre energiförluster och längre livslängd.
– Vi har kommit på, vad jag tror är, en unik metod för att tillverka en dislokationsfri galliumnitrid vilket ger stora fördelar för olika elektroniktillämpningar. Med en liknande teknik utvecklar vi även UV-lysdioder, säger Lars Samuelson till Rapidus.
Tekniken är applicerbar på flera områden.
– Vi kan tillexempel göra mer effektiva transformatorer, sådana som vi har till våra datorer och som vi pluggar in i väggen, men också för att kunna göra omvandlare för likström för solpaneler och driva högströmstillämpningar som elektriska bilar och tåg.
Forskargruppen har sökt ett Vinnova-anslag på två miljoner kronor. Om beskedet blir positivt hoppas Lars Samuelson dra igång det nya bolaget med tillhörande patent i Sverige, Europa, USA och Asien kring årsskiftet.
Bland forskarna bakom tekniken syns utöver Lars Samuelson även Jonas Olsson, som också arbetar med Glo och Sol Voltaics, samt Kristian Storm, som förväntas bli operativt ansvarig i det nya bolaget. Även han arbetar med Glos lysdiodteknik.
Emily Binks