torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Turboodlad havre får miljontillskott av Lantmännen

I början på maj köpte Lantmännen in sig som majoritetsägare i forskningsavknoppningen CropTailor i Lund. Jordbruksjätten har just gjort den första av en serie kapitalinjektioner i CropTailor för att bekosta kommersialiseringen av Lundabolagets metod att snabbförädla havre.

CropTailors teknik bygger på att havrekärnorna behandlats med etylmetansulfonat vilket orsakar punktmutationer i havrens DNA. Runt en miljon av de 26 miljarderna baspar byts ut. Det ger tillräckligt stor variation i egenskaperna för att exempelvis få fram havresorter med nära dubbelt så hög halt av kolesterolsänkande betaglukaner.

Ur flera miljarder kombinationsmöjligheter sorteras de mest lovande linjerna fram och korsas vidare för att få en stabil gröda. Resultatet liknar det för genmodifiering men eftersom de introducerade mutationerna är identiska med de som sker spontant i cellen räknas metoden fortfarande som traditionell växtförädling och havren kan odlas även i sammanhang där genmodifierade grödor är förbjudna.

I dag har CropTailor en samling med knappt 3.000 havrelinjer, varav några hundra är mycket intressanta, uppger grundaren Olof Olsson. Han siktar i första hand på att få fram havresorter med motståndskraft mot svampangrepp samt förhöjda halter av proteiner och betaglukaner.

Olle Olsson− Dagens havresorter innehåller 11-12 procent proteiner. Vårt mål är att komma upp i 20 procent, då blir havren riktigt intressant som proteingröda, säger Olof Olsson.

Han har sedan starten 2007 bedrivit verksamheten i CropTailor vid sidan av sin forskning på kemiska institutionen vid Lunds universitet. I maj fick bolaget en rejäl skjuts framåt då Lantmännen köpte ut bland andra Göteborgs universitets holdingbolag och norska medgrundaren Carsten Arnt-Jensen och blev majoritetsägare i bolaget.

Kooperativt ägda Lantmännen har drygt 8.000 anställda och omsatte 33 miljarder kronor 2014. Koncernen ska enligt planen bekosta CropTailors vidare utveckling med regelbundna milstolpebetalningar tills bolagets grödor är klara att lanseras om fem år. Den första kapitalinjektionen har precis skett. Dokument som Rapidus tagit del av visar att Lantmännen skjuter in fyra miljoner kronor i CropTailor, vilket puttar upp deras ägarandel till 64 procent.

− Lantmännen vill satsa på havre som en framtidsgröda. Utöver att vara glutenfri och ha mindre sjukdomar än andra sädesslag har havren bra innehåll av fettsyror, betaglukaner och andra bioaktiva ämnen, säger Olof Olsson.

Han är kvar som delägare i CropTailor, liksom Oatly-grundarna Björn och Rickard Öste, i dag verksamma i Aventure. Inräknat deltidsanställda sysselsätter CropTailor i dag fem personer.

Erik Olausson

I början på maj köpte Lantmännen in sig som majoritetsägare i forskningsavknoppningen CropTailor i Lund. Jordbruksjätten har just gjort den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.