tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Turboodlad havre får miljontillskott av Lantmännen

I början på maj köpte Lantmännen in sig som majoritetsägare i forskningsavknoppningen CropTailor i Lund. Jordbruksjätten har just gjort den första av en serie kapitalinjektioner i CropTailor för att bekosta kommersialiseringen av Lundabolagets metod att snabbförädla havre.

CropTailors teknik bygger på att havrekärnorna behandlats med etylmetansulfonat vilket orsakar punktmutationer i havrens DNA. Runt en miljon av de 26 miljarderna baspar byts ut. Det ger tillräckligt stor variation i egenskaperna för att exempelvis få fram havresorter med nära dubbelt så hög halt av kolesterolsänkande betaglukaner.

Ur flera miljarder kombinationsmöjligheter sorteras de mest lovande linjerna fram och korsas vidare för att få en stabil gröda. Resultatet liknar det för genmodifiering men eftersom de introducerade mutationerna är identiska med de som sker spontant i cellen räknas metoden fortfarande som traditionell växtförädling och havren kan odlas även i sammanhang där genmodifierade grödor är förbjudna.

I dag har CropTailor en samling med knappt 3.000 havrelinjer, varav några hundra är mycket intressanta, uppger grundaren Olof Olsson. Han siktar i första hand på att få fram havresorter med motståndskraft mot svampangrepp samt förhöjda halter av proteiner och betaglukaner.

Olle Olsson− Dagens havresorter innehåller 11-12 procent proteiner. Vårt mål är att komma upp i 20 procent, då blir havren riktigt intressant som proteingröda, säger Olof Olsson.

Han har sedan starten 2007 bedrivit verksamheten i CropTailor vid sidan av sin forskning på kemiska institutionen vid Lunds universitet. I maj fick bolaget en rejäl skjuts framåt då Lantmännen köpte ut bland andra Göteborgs universitets holdingbolag och norska medgrundaren Carsten Arnt-Jensen och blev majoritetsägare i bolaget.

Kooperativt ägda Lantmännen har drygt 8.000 anställda och omsatte 33 miljarder kronor 2014. Koncernen ska enligt planen bekosta CropTailors vidare utveckling med regelbundna milstolpebetalningar tills bolagets grödor är klara att lanseras om fem år. Den första kapitalinjektionen har precis skett. Dokument som Rapidus tagit del av visar att Lantmännen skjuter in fyra miljoner kronor i CropTailor, vilket puttar upp deras ägarandel till 64 procent.

− Lantmännen vill satsa på havre som en framtidsgröda. Utöver att vara glutenfri och ha mindre sjukdomar än andra sädesslag har havren bra innehåll av fettsyror, betaglukaner och andra bioaktiva ämnen, säger Olof Olsson.

Han är kvar som delägare i CropTailor, liksom Oatly-grundarna Björn och Rickard Öste, i dag verksamma i Aventure. Inräknat deltidsanställda sysselsätter CropTailor i dag fem personer.

Erik Olausson

I början på maj köpte Lantmännen in sig som majoritetsägare i forskningsavknoppningen CropTailor i Lund. Jordbruksjätten har just gjort den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.