onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Perstorp och Tibia säljer innehavet i Polygiene till nya storägare

Tibia Konsult och kemikoncernen Perstorp säljer sina innehav i Polygiene till ett Stockholmsbaserat investerarkonsortium, som därmed blir Malmöbolagets största ägare. I spetsen för ägargruppen står Hans von Uthmann, tidigare vice vd för Vattenfall och bror till Polygienes vd Christian von Uthmann.

Anders Lundin− Hans von Uthmann har tagit lead och är den som kommer jobba huvudsakligen med Polygiene, säger Anders Lundin, styrelseordförande i Polygiene och Executive vice President på Perstorp Holding.

Tekniken att använda silversalter för att minska bakterietillväxt började utvecklas inom Perstorp. I Polygiene, som knoppades av för tio år sedan, används tekniken för att hålla textilier luktfria längre. I dag märks globala sportklädesföretagen Adidas och Patagonia på Polygienes kundlista, men ett allt större fokus riktas nu även mot både mode-, sko- och hjälmsegmenten.

− Polygiene räknas inte till Perstorps kärnverksamhet. Genom att ta in en ny ägargrupp så får man nu en möjlighet att fokusera mer på utvecklingen av Polygine. Nu handlar det främst om att öka takten på varumärkesbildandet och tillväxten, säger Anders Lundin till Rapidus.

Perstorp flaggade tidigare under våren för att de ville avyttra sitt 30-procentiga innehav i bolaget. Investerarkonsortiet, som tidigare ägt cirka fem procent i bolaget, köpte i fredags upp samtliga aktier från Perstorp, och blir därmed Polygienes största ägare. Investerarkonsortiet köpte samtidigt upp Tibia Konsults drygt sju procent och Aktiebolaget Settons tre procent i Polygiene. Anders Lundin, som representerat Perstorp i styrelsen, kommer att sitta kvar på ordförandeposten tills vidare.

Polygiene gjorde sitt bästa år hittills under 2014 och ökade omsättningen med över fyrtio procent till 40 miljoner kronor. Resultatet landade på 3,7 miljoner kronor. Polygiene har i dag nio heltidsanställda, varav fem sitter på huvudkontoret i Malmö, två i Stockholm och två i England. Ytterligare ett tiotal agenter och distributörer arbetar internationellt med försäljning.

Bland övriga storägare som är kvar i Polygiene finns Håkan Roos och Erik Andersson.

Hanna Sigeman

Tibia Konsult och kemikoncernen Perstorp säljer sina innehav i Polygiene till ett Stockholmsbaserat investerarkonsortium, som därmed blir Malmöbolagets största ägare. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Axolot tar sats med fylld kassa

    Helsingborgsbolaget Axolot har genomfört en företrädesemission och tagit in drygt 20 miljoner kronor. Planen är nu att öka sitt ägande i ett annat vattenreningsbolag och expandera globalt.