söndag 12 maj 2024

inloggad som

Perstorp och Tibia säljer innehavet i Polygiene till nya storägare

Tibia Konsult och kemikoncernen Perstorp säljer sina innehav i Polygiene till ett Stockholmsbaserat investerarkonsortium, som därmed blir Malmöbolagets största ägare. I spetsen för ägargruppen står Hans von Uthmann, tidigare vice vd för Vattenfall och bror till Polygienes vd Christian von Uthmann.

Anders Lundin− Hans von Uthmann har tagit lead och är den som kommer jobba huvudsakligen med Polygiene, säger Anders Lundin, styrelseordförande i Polygiene och Executive vice President på Perstorp Holding.

Tekniken att använda silversalter för att minska bakterietillväxt började utvecklas inom Perstorp. I Polygiene, som knoppades av för tio år sedan, används tekniken för att hålla textilier luktfria längre. I dag märks globala sportklädesföretagen Adidas och Patagonia på Polygienes kundlista, men ett allt större fokus riktas nu även mot både mode-, sko- och hjälmsegmenten.

− Polygiene räknas inte till Perstorps kärnverksamhet. Genom att ta in en ny ägargrupp så får man nu en möjlighet att fokusera mer på utvecklingen av Polygine. Nu handlar det främst om att öka takten på varumärkesbildandet och tillväxten, säger Anders Lundin till Rapidus.

Perstorp flaggade tidigare under våren för att de ville avyttra sitt 30-procentiga innehav i bolaget. Investerarkonsortiet, som tidigare ägt cirka fem procent i bolaget, köpte i fredags upp samtliga aktier från Perstorp, och blir därmed Polygienes största ägare. Investerarkonsortiet köpte samtidigt upp Tibia Konsults drygt sju procent och Aktiebolaget Settons tre procent i Polygiene. Anders Lundin, som representerat Perstorp i styrelsen, kommer att sitta kvar på ordförandeposten tills vidare.

Polygiene gjorde sitt bästa år hittills under 2014 och ökade omsättningen med över fyrtio procent till 40 miljoner kronor. Resultatet landade på 3,7 miljoner kronor. Polygiene har i dag nio heltidsanställda, varav fem sitter på huvudkontoret i Malmö, två i Stockholm och två i England. Ytterligare ett tiotal agenter och distributörer arbetar internationellt med försäljning.

Bland övriga storägare som är kvar i Polygiene finns Håkan Roos och Erik Andersson.

Hanna Sigeman

Tibia Konsult och kemikoncernen Perstorp säljer sina innehav i Polygiene till ett Stockholmsbaserat investerarkonsortium, som därmed blir Malmöbolagets största ägare. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen