torsdag 21 november 2024

inloggad som

Teknikbolagen laddar upp för skånska sjukhusbyggen

Region Skånes miljardinvesteringar i de tre skånska storsjukhusen kan resultera i tunga uppdrag för skånska miljöteknikbolag. På torsdag möts bransch och beställare.

Region Skånes tre största sjukhus står inför bygginvesteringar värda drygt tio miljarder kronor och projekt tio år framåt.

Om- och tillbyggnaderna av Helsingborgs lasarett och sjukhuset i Malmö är inledda och på samtliga fastigheter ställs krav på miljöcertifiering. Inom några år väntas även moderniseringen av universitetssjukhuset i Lund dra igång, vilket är ytterligare en möjlighet för regionala miljöteknikbolag att ta affärer på hemmaplan.

– Region Skåne har uttryckt att man vill satsa på miljöteknik och det finns många företag i vårt nätverk som är intresserade av att leverera, inom bland annat ventilation, vattenrening, avfallslösningar, luftrening och energi, säger Heidi Olsson, kommunikationsansvarig på nätverket Sustainable Business Hub till Rapidus.

Som exempel nämner hon bland annat Lind Invent i Lund som tillverkar och installerar behovsstyrd ventilation, vattenbehandlingsbolaget Bauer Watertechnology, WTM, som tillhandahåller avfallslösningar samt NFO Drives, som tillverkar frekvensomriktare för elektriska motorer.

Region Skåne har inga exakta siffror för hur mycket av ombyggnadsbudgeten som ska investeras i miljöteknik, men Marie Rodling Wahlström, chef för Region Skånes enhet för strategisk fastighetsutveckling, uppger att det handlar om åtskilliga miljoner.

Marie Rodling Wahlström– Vi har ett miljöprogram som vi ska förhålla oss till och visioner om att vara en fossilbränslefri region 2020, så vi har stora krav på oss. Miljötanken är grundläggande i våra investeringar och egentligen inget som vi avsätter specifika medel för, säger Marie Rodling-Wahlström.

Hon deltar vid torsdagens stämma för att förbereda miljöteknikbolagen på Region Skånes planer.

– Vi vill bland annat utveckla kylanläggningarna, energihushållningen, den tekniska logistiken och läkemedelsförsörjningen, säger Rodling-Wahlström.

Jennie Lorentsson

Region Skånes miljardinvesteringar i de tre skånska storsjukhusen kan resultera i tunga uppdrag för skånska miljöteknikbolag. På torsdag möts bransch […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.