torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Teknikbolagen laddar upp för skånska sjukhusbyggen

Region Skånes miljardinvesteringar i de tre skånska storsjukhusen kan resultera i tunga uppdrag för skånska miljöteknikbolag. På torsdag möts bransch och beställare.

Region Skånes tre största sjukhus står inför bygginvesteringar värda drygt tio miljarder kronor och projekt tio år framåt.

Om- och tillbyggnaderna av Helsingborgs lasarett och sjukhuset i Malmö är inledda och på samtliga fastigheter ställs krav på miljöcertifiering. Inom några år väntas även moderniseringen av universitetssjukhuset i Lund dra igång, vilket är ytterligare en möjlighet för regionala miljöteknikbolag att ta affärer på hemmaplan.

– Region Skåne har uttryckt att man vill satsa på miljöteknik och det finns många företag i vårt nätverk som är intresserade av att leverera, inom bland annat ventilation, vattenrening, avfallslösningar, luftrening och energi, säger Heidi Olsson, kommunikationsansvarig på nätverket Sustainable Business Hub till Rapidus.

Som exempel nämner hon bland annat Lind Invent i Lund som tillverkar och installerar behovsstyrd ventilation, vattenbehandlingsbolaget Bauer Watertechnology, WTM, som tillhandahåller avfallslösningar samt NFO Drives, som tillverkar frekvensomriktare för elektriska motorer.

Region Skåne har inga exakta siffror för hur mycket av ombyggnadsbudgeten som ska investeras i miljöteknik, men Marie Rodling Wahlström, chef för Region Skånes enhet för strategisk fastighetsutveckling, uppger att det handlar om åtskilliga miljoner.

Marie Rodling Wahlström– Vi har ett miljöprogram som vi ska förhålla oss till och visioner om att vara en fossilbränslefri region 2020, så vi har stora krav på oss. Miljötanken är grundläggande i våra investeringar och egentligen inget som vi avsätter specifika medel för, säger Marie Rodling-Wahlström.

Hon deltar vid torsdagens stämma för att förbereda miljöteknikbolagen på Region Skånes planer.

– Vi vill bland annat utveckla kylanläggningarna, energihushållningen, den tekniska logistiken och läkemedelsförsörjningen, säger Rodling-Wahlström.

Jennie Lorentsson

Region Skånes miljardinvesteringar i de tre skånska storsjukhusen kan resultera i tunga uppdrag för skånska miljöteknikbolag. På torsdag möts bransch […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.