Miljöteknikprojektet ”Dubbel energi är delad energi” går ut på att bättre ta tillvara på värme- och energianvändningen bland företagen i Malmö hamn. Nu finansieras försöket med tio miljoner kronor från Vinnova. Lika mycket pengar skjuter projektets tolv parter till, där E.on står för största delen.
Projektet startade 2012 och fick Vinnovapengar även förra våren, då en halv miljon kronor.
− Än så länge har det handlat om utredningar och undersökningar, och inga faktiska implementeringar. Vi har tittat på vissa nyckelaktörers flöden och sett var det finns potential att arbeta vidare. Det är först i den här omgången som det ska implementeras och testats, säger projektledaren Ellen Corke på Malmö stad till Rapidus.
En av projektets delar går ut på att koppla upp industrier mot så kallade smarta nät, som tidigare testats på bostäder och som syftar till att effektivisera värme- och elförbrukningen. Uppkopplingen sker via E.ons nät, som också är den största finansiären vid sidan om Vinnova. Bland övriga parter i projektet finns Copenhagen Malmö Port, Sysav, Sustainable Business Hub och Lantmännen.
Ett annat delprojekt är en förstudie i samarbete med SLU om att undersöka möjligheterna att använda restvärme från industrier till livsmedelsframställning. Tanken är att spillvärmen ska användas i en kedja från producering av fiskfoder, till fiskodling, grönsaker i växthus och slutligen grönsaksodling utomhus. Blir resultatet lyckat kan SLU komma att bygga en sådan pilotanläggning i Alnarp. Arbetet ska även fungera som förstudie till en eventuell satsning på att använda spillvärme från ESS i Lund till livsmedelsproduktion, uppger Ellen Corke.
Totalt delar Vinnova ut över 160 miljoner till 17 projekt i vårens upplaga av programmet Utmaningsdriven innovation. Även ett projekt från Region Skånes om att använda ny teknik i akutsjukvård fick tio miljoner kronor.
Hanna Sigeman