söndag 24 november 2024

inloggad som

Vinnova och E.on finansierar energiprojekt för 20 miljoner

Miljöteknikprojektet ”Dubbel energi är delad energi” går ut på att bättre ta tillvara på värme- och energianvändningen bland företagen i Malmö hamn. Nu finansieras försöket med tio miljoner kronor från Vinnova. Lika mycket pengar skjuter projektets tolv parter till, där E.on står för största delen.

Projektet startade 2012 och fick Vinnovapengar även förra våren, då en halv miljon kronor.

− Än så länge har det handlat om utredningar och undersökningar, och inga faktiska implementeringar. Vi har tittat på vissa nyckelaktörers flöden och sett var det finns potential att arbeta vidare. Det är först i den här omgången som det ska implementeras och testats, säger projektledaren Ellen Corke på Malmö stad till Rapidus.

En av projektets delar går ut på att koppla upp industrier mot så kallade smarta nät, som tidigare testats på bostäder och som syftar till att effektivisera värme- och elförbrukningen. Uppkopplingen sker via E.ons nät, som också är den största finansiären vid sidan om Vinnova. Bland övriga parter i projektet finns Copenhagen Malmö Port, Sysav, Sustainable Business Hub och Lantmännen.

Ett annat delprojekt är en förstudie i samarbete med SLU om att undersöka möjligheterna att använda restvärme från industrier till livsmedelsframställning. Tanken är att spillvärmen ska användas i en kedja från producering av fiskfoder, till fiskodling, grönsaker i växthus och slutligen grönsaksodling utomhus. Blir resultatet lyckat kan SLU komma att bygga en sådan pilotanläggning i Alnarp. Arbetet ska även fungera som förstudie till en eventuell satsning på att använda spillvärme från ESS i Lund till livsmedelsproduktion, uppger Ellen Corke.

Totalt delar Vinnova ut över 160 miljoner till 17 projekt i vårens upplaga av programmet Utmaningsdriven innovation. Även ett projekt från Region Skånes om att använda ny teknik i akutsjukvård fick tio miljoner kronor.

Hanna Sigeman

 

Miljöteknikprojektet ”Dubbel energi är delad energi” går ut på att bättre ta tillvara på värme- och energianvändningen bland företagen i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.