måndag 26 februari 2024

inloggad som

Vinnova och E.on finansierar energiprojekt för 20 miljoner

Miljöteknikprojektet ”Dubbel energi är delad energi” går ut på att bättre ta tillvara på värme- och energianvändningen bland företagen i Malmö hamn. Nu finansieras försöket med tio miljoner kronor från Vinnova. Lika mycket pengar skjuter projektets tolv parter till, där E.on står för största delen.

Projektet startade 2012 och fick Vinnovapengar även förra våren, då en halv miljon kronor.

− Än så länge har det handlat om utredningar och undersökningar, och inga faktiska implementeringar. Vi har tittat på vissa nyckelaktörers flöden och sett var det finns potential att arbeta vidare. Det är först i den här omgången som det ska implementeras och testats, säger projektledaren Ellen Corke på Malmö stad till Rapidus.

En av projektets delar går ut på att koppla upp industrier mot så kallade smarta nät, som tidigare testats på bostäder och som syftar till att effektivisera värme- och elförbrukningen. Uppkopplingen sker via E.ons nät, som också är den största finansiären vid sidan om Vinnova. Bland övriga parter i projektet finns Copenhagen Malmö Port, Sysav, Sustainable Business Hub och Lantmännen.

Ett annat delprojekt är en förstudie i samarbete med SLU om att undersöka möjligheterna att använda restvärme från industrier till livsmedelsframställning. Tanken är att spillvärmen ska användas i en kedja från producering av fiskfoder, till fiskodling, grönsaker i växthus och slutligen grönsaksodling utomhus. Blir resultatet lyckat kan SLU komma att bygga en sådan pilotanläggning i Alnarp. Arbetet ska även fungera som förstudie till en eventuell satsning på att använda spillvärme från ESS i Lund till livsmedelsproduktion, uppger Ellen Corke.

Totalt delar Vinnova ut över 160 miljoner till 17 projekt i vårens upplaga av programmet Utmaningsdriven innovation. Även ett projekt från Region Skånes om att använda ny teknik i akutsjukvård fick tio miljoner kronor.

Hanna Sigeman

 

Miljöteknikprojektet ”Dubbel energi är delad energi” går ut på att bättre ta tillvara på värme- och energianvändningen bland företagen i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.