fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånska innovationsupphandlingar kvar på ritbordet

Innovationsupphandlingar har lyfts fram som ett effektivt sätt att driva fram nya tekniska lösningar, men utvecklingen går trögt. Rapidus har pratat med åtta av de största offentliga aktörerna i Skåne och inte hittat ett enda konkret exempel på en teknisk lösning som drivits fram genom innovationsupphandling.

I Sverige görs offentliga upphandlingar för omkring 600 miljarder kronor årligen, vilket kan jämföras med 33 miljarder i statliga forskningsanslag. Innovationsupphandling, där stat, kommun eller landsting upphandlar lösningar som ännu inte finns, ses därför av många som ett sätt att använda existerande resurser för att få fram fler nya produkter och tjänster.

Men vägen dit är ännu lång, visar Rapidus rundringning till bland andra Helsingborgs kommun, Länsstyrelsen och Malmö stad. Majoriteten av de åtta offentliga tungviktarna uppger att de ännu inte försökt få till stånd någon innovationsupphandling.

Malmö stad har sökt olika Vinnovastöd för att genomföra vissa upphandlingar med innovativ ansats, enligt upphandlingschefen Gabriella Manieri. Alla har dock inte blivit beviljade, och ännu har ingen innovationsupphandling genomförts. Hon efterlyser en större flexibilitet i lagstiftningen.

Gabriella Manieri− Det vi har skrivit i förfrågningsunderlagen gäller skarpt och vi kan inte ändra på underlagen i efterhand. Det finns en del upphandlingsmetoder som ger utrymme för förhandling men de är tungrodda och kräver väldigt mycket tid och resurser, säger Gabriella Manieri till Rapidus.

För att komma runt problemet har Malmö stad börjat arbeta med externa remisser, ett icke-bindande utkast till ett förfrågningsunderlag som marknadens aktörer får möjlighet att ge synpunkter på.

Lundaforskaren Charles Edquist är en av de stora förespråkarna av innovationsupphandlingar och skrev i höstas en rapport till Konkurrensverket om ämnet. Han ser en handfallenhet hos de offentliga aktörerna som ett viktigt hinder.

− Det finns en riskaversion hos administratörerna som sysslar med upphandling. Man gör det enkelt för sig och tar samma underlag varje år. Man måste ställa krav på organisationer att man ska upphandla innovationer och det är bara politiker som kan göra det, säger Charles Edquist.

Konkurrensverket har ingen statistik över hur mycket av de 600 miljarder som innovationsupphandlas, delvis för att det råder olika meningar om vad som klassas som en innovationsupphandling. Därför arbetar verket nu med att se över definitionen och ta fram stödmaterial.

Men inköpsdirektören Louise Strand på Region Skåne, som årligen upphandlar produkter och tjänster för 6-8 miljarder kronor, har tröttnat på de semantiska diskussioner som präglat arbetet med innovationsupphandlingar även hos dem.

Louise Strand− För min del har jag känt en frustration i att diskutera processer och formalia. Det senaste året har vi mer fokuserat på ”make it happen”. Vi har ett tydligt uppdrag från ledningen och politikernas håll att bedriva innovationsupphandlingar. Vi har påbörjat en förändringsresa, säger hon.

Regionalt ägda Skånetrafiken satsade under 2014 sex miljoner kronor på att få till en innovationsupphandling om ett helt nytt biljettsystem, men någon upphandling har ännu inte skett. Trots det är Region Skåne en av de som kommit längst i arbetet. I slutet av sommaren publicerar de förfrågningsunderlag om nästintill fossilfria plastförkläden som ska användas inom sjukvården, och i planerna finns även en innovationsupphandling om att förhindra fallolyckor bland äldre, uppger Louise Strand.

Hanna Sigeman

 

Innovationsupphandlingar har lyfts fram som ett effektivt sätt att driva fram nya tekniska lösningar, men utvecklingen går trögt. Rapidus har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.