onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Skånska innovationsupphandlingar kvar på ritbordet

Innovationsupphandlingar har lyfts fram som ett effektivt sätt att driva fram nya tekniska lösningar, men utvecklingen går trögt. Rapidus har pratat med åtta av de största offentliga aktörerna i Skåne och inte hittat ett enda konkret exempel på en teknisk lösning som drivits fram genom innovationsupphandling.

I Sverige görs offentliga upphandlingar för omkring 600 miljarder kronor årligen, vilket kan jämföras med 33 miljarder i statliga forskningsanslag. Innovationsupphandling, där stat, kommun eller landsting upphandlar lösningar som ännu inte finns, ses därför av många som ett sätt att använda existerande resurser för att få fram fler nya produkter och tjänster.

Men vägen dit är ännu lång, visar Rapidus rundringning till bland andra Helsingborgs kommun, Länsstyrelsen och Malmö stad. Majoriteten av de åtta offentliga tungviktarna uppger att de ännu inte försökt få till stånd någon innovationsupphandling.

Malmö stad har sökt olika Vinnovastöd för att genomföra vissa upphandlingar med innovativ ansats, enligt upphandlingschefen Gabriella Manieri. Alla har dock inte blivit beviljade, och ännu har ingen innovationsupphandling genomförts. Hon efterlyser en större flexibilitet i lagstiftningen.

Gabriella Manieri− Det vi har skrivit i förfrågningsunderlagen gäller skarpt och vi kan inte ändra på underlagen i efterhand. Det finns en del upphandlingsmetoder som ger utrymme för förhandling men de är tungrodda och kräver väldigt mycket tid och resurser, säger Gabriella Manieri till Rapidus.

För att komma runt problemet har Malmö stad börjat arbeta med externa remisser, ett icke-bindande utkast till ett förfrågningsunderlag som marknadens aktörer får möjlighet att ge synpunkter på.

Lundaforskaren Charles Edquist är en av de stora förespråkarna av innovationsupphandlingar och skrev i höstas en rapport till Konkurrensverket om ämnet. Han ser en handfallenhet hos de offentliga aktörerna som ett viktigt hinder.

− Det finns en riskaversion hos administratörerna som sysslar med upphandling. Man gör det enkelt för sig och tar samma underlag varje år. Man måste ställa krav på organisationer att man ska upphandla innovationer och det är bara politiker som kan göra det, säger Charles Edquist.

Konkurrensverket har ingen statistik över hur mycket av de 600 miljarder som innovationsupphandlas, delvis för att det råder olika meningar om vad som klassas som en innovationsupphandling. Därför arbetar verket nu med att se över definitionen och ta fram stödmaterial.

Men inköpsdirektören Louise Strand på Region Skåne, som årligen upphandlar produkter och tjänster för 6-8 miljarder kronor, har tröttnat på de semantiska diskussioner som präglat arbetet med innovationsupphandlingar även hos dem.

Louise Strand− För min del har jag känt en frustration i att diskutera processer och formalia. Det senaste året har vi mer fokuserat på ”make it happen”. Vi har ett tydligt uppdrag från ledningen och politikernas håll att bedriva innovationsupphandlingar. Vi har påbörjat en förändringsresa, säger hon.

Regionalt ägda Skånetrafiken satsade under 2014 sex miljoner kronor på att få till en innovationsupphandling om ett helt nytt biljettsystem, men någon upphandling har ännu inte skett. Trots det är Region Skåne en av de som kommit längst i arbetet. I slutet av sommaren publicerar de förfrågningsunderlag om nästintill fossilfria plastförkläden som ska användas inom sjukvården, och i planerna finns även en innovationsupphandling om att förhindra fallolyckor bland äldre, uppger Louise Strand.

Hanna Sigeman

 

Innovationsupphandlingar har lyfts fram som ett effektivt sätt att driva fram nya tekniska lösningar, men utvecklingen går trögt. Rapidus har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.