fredag 28 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

2015 kan bli skarpt läge för ingenjörsbristen

Kristian analys2Kort sagt: Dragkampen hårdnar om Skånes ingenjörskompetens. Flera stora företag ska rekrytera tungt närmaste tiden – och i Danmark har lönenivåerna redan stuckit iväg. 2015 kan bli året då den förutspådda ingenjörsbristen börjar märkas på allvar.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Även om jättar som Sony Mobile, Tetra Pak och Ericsson skär ner är många andra skånska teknikföretag just nu väldigt expansiva. Saab Kockums ska anställa 200 i Malmö, Ubisoft Massive 60 och på Axis fortsätter den redan skyhöga rekryteringstakten (240 nyanställda bara i år, varav nästan hälften vid utvecklingsavdelningen i Lund).

Fler exempel finns, inte minst i konsultbranschen där ingenjörerna är nyckelspelare. Sigma ska rekrytera 60 personer inom affärsområdet Industry South under 2015, ÅF hela 200 och norskägda Atea vill plocka in 40 nya medarbetare.

Men vi ska hålla i huvudet att det är väldigt enkelt att släppa ut dessa positiva budskap i medieintervjuer och andra offentliga framträdande. För det enskilda företaget är en expansiv profil viktig för kundrelationerna och möjligheterna till just rekrytering. Dessutom är det ett trick för att sätta lite skräck i konkurrenterna.

Med andra ord är det långt ifrån säkert att Saab Kockums verkligen genomför en fördubbling av utvecklingsavdelningen i Malmö, och så vidare. Samtidigt finns ingen anledning att tveka om att kampen om den bästa ingenjörskompetensen kommer hårdna framöver.

I Danmark har detta redan lett till en rejäl uppgång i lönenivå för landets ingenjörer. Från en löneökning på beskedliga 2,7 procent 2012/2013 landar årets uppgång på 3,9 procent för ingenjörer inom privat sektor.

Experter varnar för en utveckling med ökade prisnivåer där landet tappar konkurrenskraft gentemot låglöneländer. I det sammanhanget har faktiskt Skåne kallats låglöneland, lite på skämt men också på allvar. Den genomsnittliga månadslönen för civilingenjörer i Sverige ligger nämligen 15.000 kronor under den i Danmark.

Avtalsenlig ökning för svenska ingenjörer är i år 2,3 procent, men på individnivå sker ofta en löneglidning. Enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer har den faktiska löneökningen för privatanställda civilingenjörer legat runt 5 procent senaste åren. Men någon direkt uppåtgående trend för nivån märks inte.

Möjligen kan lönegaloppen komma 2015.

Det är ett känt faktum att bästa sättet att få upp lönen är att byta jobb. Och våra expansiva företag lär se till att det rör på sig på arbetsmarknaden. Addera Danmarks brist på specialkompetens och vi har ett läge som riskerar göra ingenjörer ganska så dyrköpta.

För den enskilde som får mer i plånboken upplevs förmodligen denna utveckling som något positivt. Intresset för att bli ingenjör är idag på topp efter några år med svalt intresse. I snitt hade varje plats vid Lunds tekniska högskola två förstahandssökande i höstens intagning.

Problemet är att LTH tvingats dra ner på antalet platser. Bara senaste året har ett hundratal försvunnit, vilket än mer pekar mot en framtida brist på ingenjörsmarknaden.

Den nya prognosen från Arbetsförmedlingen som kom i veckan framhöll att skånska företag nu börjat rekrytera utomlands, men innehöll i övrigt inga detaljerade siffror. 2012 presenterades emellertid en specialundersökning från SCB av de tre storstadslänen som visar att Skåne går mot ett underskott på närmare 3.000 ingenjörer inom vissa områden år 2020. Värst är läget inom datateknik, teknisk fysik och elektroteknik.

På andra sidan Sundet varnar Ingeniørforeningen IDA för en brist på 13.500 personer i Danmark som helhet år 2020. Längre fram i tiden kan det komma att se ännu värre ut. SCB har tidigare flaggat för ett underskott på 50.000 ingenjörer i hela Sverige år 2030.

Den kommande dragkampen riskerar att bli en kostsam historia. Både för företagen som lyckas lägga vantarna på duktiga ingenjörer – och för de företag som helt enkelt blir utan.

FAKTA
Arbetslösheten för ingenjörer i Skåne är idag låg. I oktober hade 1,5 procent av medlemmarna i Sveriges Ingenjörer a-kassa (motsvarande 192 personer). Nivån har legat relativt kontant senaste åren.

Kort sagt: Dragkampen hårdnar om Skånes ingenjörskompetens. Flera stora företag ska rekrytera tungt närmaste tiden – och i Danmark har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lyckegård kapar förlusten – och lämnar Skåne

    Lyckegård Group minskar förlusten rejält för 2024. Till stor del beror det på att koncernen har kapat det olönsamma affärsområdet Soil & Seed. Nu meddelar bolaget att verksamheten flyttas.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Alfa Laval förteget om framtidsplanerna

    KOMMENTAR: Alfa Laval vill köpa ett franskt bolag inom kryoteknik – tekniken att kyla ned ämnen till under minus 150 grader. Priset är närmare 9 miljarder kronor. Området är helt nytt för Lundabolaget. Ändå kan inte Alfa Laval vaska fram en talesperson som kan ge en strategisk bakgrund till affären.

  • Koenigsegg tar första steget mot börsen

    Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg stuvar om i bolagstoppen och det Ängelholmsbaserade bolaget går från privat till publikt. Samtidigt ska de drygt 800 anställda få chansen att bli delägare genom personaloptioner.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.