söndag 18 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danskar testar giftskydd från Lund

Ett år efter kommersialiseringen av forskningsprojektet cTrap finns flera kommunala bolag på kundlistan. Nu görs första installationen i Danmark av cTraps giftabsorberande duk.

Lundabaserade cTrap:s duk absorberar farliga ämnen från fuktskadade byggmaterial i hus och lägenheter. Tekniken har utvecklats av grundaren, professor Lennart Larsson vid institutionen för laboratoriemedicin på Lunds universitet.

Duken består av två aktiva skikt. Det första, med aktivt kol, absorberar organiska ämnen. Därefter kommer ett polymerskikt som hindrar alla partiklar och gaser, bara fukt släpps igenom.

I somras fick cTrap knappt 400.000 kronor av Vinnova, pengar som används för att göra tester som kan bredda marknaden. Tidigare försök i labb visar att duken kan stoppa radioaktivt radon. Praktiska prov på förmågan att stoppa radon genomförs just nu i en villa i Stockholm.

– På 50- och 60-talen byggde man med materialet blåbetong som innehåller uran. Följden är att det i ungefär 400.000 bostäder i Sverige strömmar ut radon. I dag hanterar man det genom att vrida upp ventilationen, säger Lennart Larsson.

Bland cTraps existerande kunder finns privata fastighetsbolag och flera svenska kommuner, bland annat Göteborgs och Helsingborgs stad. Nyligen installerades duken i den första lägenheten i Danmark.

Under förra räkenskapsåret omsatte företaget drygt 150.000 kronor, hittills i år har det vuxit till ungefär en miljon, uppger vd Johan Mattsson.

Johan_Mattsson– Vi kommer också göra en lite vinst. Och vi ska minst dubbla omsättningen under nästa år, säger han.

cTrap har än så länge inte tagit in något externt kapital, utan lever på egna intäkter. Ägare är grundarna tillsammans med LU Innovation System AB. Johan Mattsson är bolagets hittills enda anställde.

Ett år efter kommersialiseringen av forskningsprojektet cTrap finns flera kommunala bolag på kundlistan. Nu görs första installationen i Danmark av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.