torsdag 21 november 2024

inloggad som

Danskar testar giftskydd från Lund

Ett år efter kommersialiseringen av forskningsprojektet cTrap finns flera kommunala bolag på kundlistan. Nu görs första installationen i Danmark av cTraps giftabsorberande duk.

Lundabaserade cTrap:s duk absorberar farliga ämnen från fuktskadade byggmaterial i hus och lägenheter. Tekniken har utvecklats av grundaren, professor Lennart Larsson vid institutionen för laboratoriemedicin på Lunds universitet.

Duken består av två aktiva skikt. Det första, med aktivt kol, absorberar organiska ämnen. Därefter kommer ett polymerskikt som hindrar alla partiklar och gaser, bara fukt släpps igenom.

I somras fick cTrap knappt 400.000 kronor av Vinnova, pengar som används för att göra tester som kan bredda marknaden. Tidigare försök i labb visar att duken kan stoppa radioaktivt radon. Praktiska prov på förmågan att stoppa radon genomförs just nu i en villa i Stockholm.

– På 50- och 60-talen byggde man med materialet blåbetong som innehåller uran. Följden är att det i ungefär 400.000 bostäder i Sverige strömmar ut radon. I dag hanterar man det genom att vrida upp ventilationen, säger Lennart Larsson.

Bland cTraps existerande kunder finns privata fastighetsbolag och flera svenska kommuner, bland annat Göteborgs och Helsingborgs stad. Nyligen installerades duken i den första lägenheten i Danmark.

Under förra räkenskapsåret omsatte företaget drygt 150.000 kronor, hittills i år har det vuxit till ungefär en miljon, uppger vd Johan Mattsson.

Johan_Mattsson– Vi kommer också göra en lite vinst. Och vi ska minst dubbla omsättningen under nästa år, säger han.

cTrap har än så länge inte tagit in något externt kapital, utan lever på egna intäkter. Ägare är grundarna tillsammans med LU Innovation System AB. Johan Mattsson är bolagets hittills enda anställde.

Ett år efter kommersialiseringen av forskningsprojektet cTrap finns flera kommunala bolag på kundlistan. Nu görs första installationen i Danmark av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Pengar att söka för civil-militära företagsprojekt

    Regeringen har beslutat om en helt ny satsning som innebär att civila innovationer ska kunna nyttjas inom försvaret. I år finns cirka 50 miljoner kronor att söka för företag.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.