fredag 17 maj 2024

inloggad som

Danskar testar giftskydd från Lund

Ett år efter kommersialiseringen av forskningsprojektet cTrap finns flera kommunala bolag på kundlistan. Nu görs första installationen i Danmark av cTraps giftabsorberande duk.

Lundabaserade cTrap:s duk absorberar farliga ämnen från fuktskadade byggmaterial i hus och lägenheter. Tekniken har utvecklats av grundaren, professor Lennart Larsson vid institutionen för laboratoriemedicin på Lunds universitet.

Duken består av två aktiva skikt. Det första, med aktivt kol, absorberar organiska ämnen. Därefter kommer ett polymerskikt som hindrar alla partiklar och gaser, bara fukt släpps igenom.

I somras fick cTrap knappt 400.000 kronor av Vinnova, pengar som används för att göra tester som kan bredda marknaden. Tidigare försök i labb visar att duken kan stoppa radioaktivt radon. Praktiska prov på förmågan att stoppa radon genomförs just nu i en villa i Stockholm.

– På 50- och 60-talen byggde man med materialet blåbetong som innehåller uran. Följden är att det i ungefär 400.000 bostäder i Sverige strömmar ut radon. I dag hanterar man det genom att vrida upp ventilationen, säger Lennart Larsson.

Bland cTraps existerande kunder finns privata fastighetsbolag och flera svenska kommuner, bland annat Göteborgs och Helsingborgs stad. Nyligen installerades duken i den första lägenheten i Danmark.

Under förra räkenskapsåret omsatte företaget drygt 150.000 kronor, hittills i år har det vuxit till ungefär en miljon, uppger vd Johan Mattsson.

Johan_Mattsson– Vi kommer också göra en lite vinst. Och vi ska minst dubbla omsättningen under nästa år, säger han.

cTrap har än så länge inte tagit in något externt kapital, utan lever på egna intäkter. Ägare är grundarna tillsammans med LU Innovation System AB. Johan Mattsson är bolagets hittills enda anställde.

Ett år efter kommersialiseringen av forskningsprojektet cTrap finns flera kommunala bolag på kundlistan. Nu görs första installationen i Danmark av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]