måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Upp och ner för Frederik Paulsens skånska företagsgrupp

I måndags kunde Rapidus berätta om Euro Diagnosticas expansionsplaner, med en ny utvecklingsavdelning i Frankrike. Trots sviktande marknader och vikande försäljning går de tre andra läkemedelsbolagen i Frederik Paulsens skånska företagsgrupp med vinst, visar Rapidus kartläggning.

Läkemedelsjätten Ferring, med Malmösonen Frederik Paulsen Jr som ägare, har i stort sett lämnat Sverige. Men Polypeptide Laboratories, Nordic Drugs, QPharma, och Euro Diagnostica tillhör en relativt anonym systergrupp till Ferringkoncernen som förvaltas av den fristående stiftelsen Partina. Tillsammans har de fyra bolagen över 400 anställda i Skåne och omsätter 900 miljoner kronor.

Största företaget i gruppen är Polypeptide som producerar peptider till läkemedelindustrin. Grunden är Ferrings tidigare fabrik i Limhamn och i Ferringgruppen finns fortfarande viktiga kunder. Under förra året dubblade bolaget sin vinst till 34 miljoner kronor, trots att omsättningen minskade till 432 miljoner kronor, jämfört med 453 miljoner 2012.

”Arbetet med att förbättra produktionsprocesserna fortskrider och beräknas ha fortsatt positiv resultatpåverkan under 2014” konstaterar ledningen i årsredovisningen.

Nordic Drugs i Limhamn, som marknadsför läkemedel, är det enda bolag i gruppen som ökar sin omsättning, från 192 miljoner kronor till 203 miljoner. Både bolagets nässprej och behandling mot heroinmissbruk gick bra och från ett nollresultat 2012 kunde företaget notera en vinst på fyra miljoner kronor förra året.

CeciliaGrotte— Vi har en tillväxtstrategi att med nya produkter få ökad omsättning. Till år 2017 ska den vara 250 miljoner kronor, säger finanschefen Cecilia Grotte, som har ett förflutet på Sparbanken Öresund.

Även QPharma har som närmaste mål att nå en kvarts miljard i omsättning. Men förra året gick i motsatt riktning, QPharmas omsättning krympte med 15 procent till 166 miljoner kronor. Vinsten landade på knappt fem miljoner.

— Det är framförallt förseningar inom kliniska prövningar som påverkat introduktionen av nya produkter inom HIV-skydd, till utvecklingsländerna. Dessutom har marknaden för läkemedelsprodukter varit utmanande de senaste åren, skriver vd Kenneth Stokholm i ett mail till Rapidus.

Enligt årsredovisningen har flera produkter inte utvecklats i positiv riktning. Grundpelaren har varit piller överdragna med ett skyddande hölje. Nu är det istället företagets utvecklingsprojekt, vaginalringar och implantat, som säljer bättre än väntat.

Därför förväntas 2014 bli ett bättre år, skriver Kenneth Stokholm i årsredovisningen. Bolaget har fått nya kunder, etablerat kontakter med ”icke vinstdrivande organisationer” i USA och räknar med effektivare produktion i den nybyggda fabriken i Norra Sorgenfri i Malmö.

Som Rapidus rapporterade i måndags omsatte Euro Diagnostica 107 miljoner kronor 2013. Resultatet slutade på -8 miljoner.

Olof Peterson

I måndags kunde Rapidus berätta om Euro Diagnosticas expansionsplaner, med en ny utvecklingsavdelning i Frankrike. Trots sviktande marknader och vikande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.