Med genteknik tillverkar C5 Ligno Technologies skräddarsydda jästceller som omvandlar giftig sockerlösning till etanol. Efter sju års utveckling har Lundabolaget nu skrivit avtal med sina första kunder.
I dag framställs etanol främst genom att jäst bryter ner sockerarter med sex kolatomer, som glukos. I trä, halm, majsblast och i biprodukter från till exempel ris och sockerrör, finns stora mängder av femtaligt socker, xylos. Men när xylos utlöses ur råvarorna bildas giftiga ämnen och sockerlösningen är därför svår för jästceller att fermentera.
— Xylos är det näst vanligaste sockret på jorden efter glukos, men i dag används bara en bråkdel. Vi har letat reda på jäst som tål den toxiska sockerlösningen. Med genteknik förändrar vi dem så de tar upp xylos och metaboliserar det till alkohol, säger grundaren Bärbel Hahn Hägerdal, professor emerita vid Lunds universitet.
Nu har bolaget, som drivs av privata pengar och har en handfull anställda, skrivit på sitt första kundavtal. Till en början gäller det analyser och licensiering av jäst för forskningsändamål, men det kan leda till leveranser längre fram. Vem eller vilka kunder det är vill Bärbel Hahn Hägerdahl inte avslöja. Men det finns i dagsläget mycket få aktörer i världen som klarar denna process, alla miljardindustrier som DuPont i USA och kanadensiska Iogen, ägt av oljebolaget Shell.
–Vi pratar med alla. Vi har arbetat på området länge och vi känner alla som håller på med detta, säger Bärbel Hahn Hägerdal.
Samtidigt har C5 Ligno Technologies nya jästgener att patentera, bland annat som ska kunna omvandla socker till sådana kemikalier som man annars får från olja.
–Det finns en hel industri runt oljan. Bensinen är en sak men resterande kemin vill vi också ersätta, säger Bärbel Hahn Hägerdahl.
Olof Peterson