Efter närmare 100 satsade miljoner tvingades miljöteknikbolaget Reac Fuel i somras kasta in handduken. Nu förhandlar ledningen med en handfull utländska bolag som vill köpa ut tekniken.
Med tunga investerare som oljejätten BP, amerikanska VantagePoint och Sustainable Technologies Fund i ryggen hade Reac Fuel som mest närmare 20 anställda och en fungerande försöksanläggning för att utvinna lignin och socker ur cellulosa, med en kapacitet på 50 kilo biologiskt material i timmen. Men ett långtgående samarbetsprojekt med en börsnoterad miljardkoncern slutade i tvärnit för Lundabolaget.
— Vi kom inte överrens om de kommersiella villkoren. De såg bara till sina egna kortsiktiga intressen och såg inte samarbetet som något partnerskap, säger vd Anders Carlius.
Utan de licensintäkter ledningen räknat med och utan mer finansiering från ägarna tvingades dotterbolaget Reac Fuel Reserach and Development, där de återstående fem anställda fanns, i konkurs. Kvar i Reac Fuel finns i dag patenträttigheterna som Anders Carlius och styrelseledamoten John Steedman, tidigare representant för BP Ventures, är i full färd med att sälja. Inom sex veckor räknar Anders Carlius med att ha fått en köpare på plats.
— Vi diskuterar just nu med fem utländska intressenter. Det handlar om bolag som vi tidigare försökt få som delägare till Reac Fuel men som då avvisat oss. Nu när de har chansen att själva få kontroll över tekniken är de intresserade, säger han.
Inräknat mindre tillskott från Energimyndigheten har Reac Fuel sedan starten tagit in närmare 100 miljoner kronor från ägarna, uppger Anders Carlius. I dag ägs bolaget till cirka 40 procent vardera av familjen Jensen och ketchuparvtagaren André Heinz riskkapitalbolag Sustainable Technologies Fund. BP och VantagePoint finns kvar i ägarlistan, men rejält utspädda.
Erik Olausson