tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Miljöteknikbolaget Knycer i rekonstruktion

Sedan lanseringen 2010 har Malmöbaserade Knycer sålt 450 exemplar av sitt energisnåla torkskåp till skolor och förskolor runt om i Sverige. Men drygt tre miljoner i skulder och akut brist på finansiering har tvingat det uppmärksammade miljöteknikbolaget i rekonstruktion.

Istället för värme använder Knycers torskskåp en kraftig fläkt och en luftavfuktare för att torka kläderna. Det reducerar energianvändningen med upp till två tredjedelar. Tekniken har bland annat lyfts fram på Naturskyddsföreningens topplista över energieffektiva produkter.

2012 dubblades omsättningen till 2,8 miljoner kronor. Men resultatet slutade på minus 2,5 miljoner.

— Efterfrågan och mottagandet på marknaden har varit mycket bra. Vårt problem är att vi varit underfinansierade och att vi inte lyckades få ner tillverkningskostnaden på torkskåpen tillräckligt långt, säger vd:n och grundaren Monica Hallworth til Rapidus.

2011 fick Knycer in tre miljoner kronor i kapital, bland annat från affärsängeln Pia Althin. Men drygt hälften av pengarna var lån från banker och Energimyndigheten. I dag har bolaget cirka 3,5 miljoner kronor i skulder, uppger rekonstruktören Lennart Atteryd på Ackordscentralen.

Senast i slutet av oktober ska han ha hittat en lösning för att Knycer ska kunna fortsätta verksamheten. Bolagets två anställda sades upp under våren.

Utöver Pia Althin och Monica Hallworth står bland andra medgrundaren Estelle de Tallhouet-Roy och styrelseordföranden Marie-Ann Wachtmeister via bolaget Zitha Consulting som ägare till Knycer.

Erik Olausson

Sedan lanseringen 2010 har Malmöbaserade Knycer sålt 450 exemplar av sitt energisnåla torkskåp till skolor och förskolor runt om i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.