onsdag 24 april 2024

inloggad som

Miljöteknikbolaget Knycer i rekonstruktion

Sedan lanseringen 2010 har Malmöbaserade Knycer sålt 450 exemplar av sitt energisnåla torkskåp till skolor och förskolor runt om i Sverige. Men drygt tre miljoner i skulder och akut brist på finansiering har tvingat det uppmärksammade miljöteknikbolaget i rekonstruktion.

Istället för värme använder Knycers torskskåp en kraftig fläkt och en luftavfuktare för att torka kläderna. Det reducerar energianvändningen med upp till två tredjedelar. Tekniken har bland annat lyfts fram på Naturskyddsföreningens topplista över energieffektiva produkter.

2012 dubblades omsättningen till 2,8 miljoner kronor. Men resultatet slutade på minus 2,5 miljoner.

— Efterfrågan och mottagandet på marknaden har varit mycket bra. Vårt problem är att vi varit underfinansierade och att vi inte lyckades få ner tillverkningskostnaden på torkskåpen tillräckligt långt, säger vd:n och grundaren Monica Hallworth til Rapidus.

2011 fick Knycer in tre miljoner kronor i kapital, bland annat från affärsängeln Pia Althin. Men drygt hälften av pengarna var lån från banker och Energimyndigheten. I dag har bolaget cirka 3,5 miljoner kronor i skulder, uppger rekonstruktören Lennart Atteryd på Ackordscentralen.

Senast i slutet av oktober ska han ha hittat en lösning för att Knycer ska kunna fortsätta verksamheten. Bolagets två anställda sades upp under våren.

Utöver Pia Althin och Monica Hallworth står bland andra medgrundaren Estelle de Tallhouet-Roy och styrelseordföranden Marie-Ann Wachtmeister via bolaget Zitha Consulting som ägare till Knycer.

Erik Olausson

Sedan lanseringen 2010 har Malmöbaserade Knycer sålt 450 exemplar av sitt energisnåla torkskåp till skolor och förskolor runt om i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.