torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Riskkapitalbolag investerar 12 miljoner i Malmö

Svensk-danska läkemedelsbolaget CMC Contrast, med bas i Malmö, tar in tolv miljoner kronor i riskkapital och rekryterar en ny vd från investeraren Sunstone Capital. Nästa steg är kliniska studier i fas III.

Finansieringen kommer främst från storägarna Industrifonden, Øresund Healthcare och just Sunstone Capital i Köpenhamn. Planen är att CMC i slutet av 2015 ska inleda en klinisk studie i fas III av sitt specialutvecklade kontrastmedel som kan användas vid magnetkameraundersökning av levern.

Corfitzen2— För att få ut vår produkt till patienterna måste vi genomföra en stor klinisk studie i Europa och USA. Det är många miljoner som ska investeras, och allt måste göras på rätt sätt, säger nytillträdde vd:n Magnus Corfitzen till Rapidus.

Han har hållit i ordförandeklubban på CMC Contrast sedan 2008, som representant för Sunstone Capital, men har nu lämnat Sunstone och officiellt tagit över som vd. Magnus Corfitzen har jobbat med att utveckla bioteknikföretag i nästan femton år och tog i praktiken över det operativa ansvaret på CMC redan när föregångaren Patrick Greatrex lämnade i slutet av förra året.

I dag finns patienter som inte tål befintliga kontrastvätskor, som innehåller gadolinium, och det finns därför risk att sjukvården missar allvarliga sjukdomar. CMC:s kontrastvätska innehåller istället mangan och kan hjälpa dessa patienter. Produkten har fått status som särläkemedel av amerikanska läkemedelsmyndigheten, vilket kan ge ensamrätt på den amerikanska marknaden i sju år efter lansering.

Under året ska CMC Contrast skala upp produktionskapaciteten och jagar samtidigt en läkare med förankring i farmaceutisk utveckling för att leda de kliniska studierna.

Olof Peterson

Svensk-danska läkemedelsbolaget CMC Contrast, med bas i Malmö, tar in tolv miljoner kronor i riskkapital och rekryterar en ny vd […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.