onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Riskkapitalbolag investerar 12 miljoner i Malmö

Svensk-danska läkemedelsbolaget CMC Contrast, med bas i Malmö, tar in tolv miljoner kronor i riskkapital och rekryterar en ny vd från investeraren Sunstone Capital. Nästa steg är kliniska studier i fas III.

Finansieringen kommer främst från storägarna Industrifonden, Øresund Healthcare och just Sunstone Capital i Köpenhamn. Planen är att CMC i slutet av 2015 ska inleda en klinisk studie i fas III av sitt specialutvecklade kontrastmedel som kan användas vid magnetkameraundersökning av levern.

Corfitzen2— För att få ut vår produkt till patienterna måste vi genomföra en stor klinisk studie i Europa och USA. Det är många miljoner som ska investeras, och allt måste göras på rätt sätt, säger nytillträdde vd:n Magnus Corfitzen till Rapidus.

Han har hållit i ordförandeklubban på CMC Contrast sedan 2008, som representant för Sunstone Capital, men har nu lämnat Sunstone och officiellt tagit över som vd. Magnus Corfitzen har jobbat med att utveckla bioteknikföretag i nästan femton år och tog i praktiken över det operativa ansvaret på CMC redan när föregångaren Patrick Greatrex lämnade i slutet av förra året.

I dag finns patienter som inte tål befintliga kontrastvätskor, som innehåller gadolinium, och det finns därför risk att sjukvården missar allvarliga sjukdomar. CMC:s kontrastvätska innehåller istället mangan och kan hjälpa dessa patienter. Produkten har fått status som särläkemedel av amerikanska läkemedelsmyndigheten, vilket kan ge ensamrätt på den amerikanska marknaden i sju år efter lansering.

Under året ska CMC Contrast skala upp produktionskapaciteten och jagar samtidigt en läkare med förankring i farmaceutisk utveckling för att leda de kliniska studierna.

Olof Peterson

Svensk-danska läkemedelsbolaget CMC Contrast, med bas i Malmö, tar in tolv miljoner kronor i riskkapital och rekryterar en ny vd […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.