söndag 6 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Riskkapitalbolag investerar 12 miljoner i Malmö

Svensk-danska läkemedelsbolaget CMC Contrast, med bas i Malmö, tar in tolv miljoner kronor i riskkapital och rekryterar en ny vd från investeraren Sunstone Capital. Nästa steg är kliniska studier i fas III.

Finansieringen kommer främst från storägarna Industrifonden, Øresund Healthcare och just Sunstone Capital i Köpenhamn. Planen är att CMC i slutet av 2015 ska inleda en klinisk studie i fas III av sitt specialutvecklade kontrastmedel som kan användas vid magnetkameraundersökning av levern.

Corfitzen2— För att få ut vår produkt till patienterna måste vi genomföra en stor klinisk studie i Europa och USA. Det är många miljoner som ska investeras, och allt måste göras på rätt sätt, säger nytillträdde vd:n Magnus Corfitzen till Rapidus.

Han har hållit i ordförandeklubban på CMC Contrast sedan 2008, som representant för Sunstone Capital, men har nu lämnat Sunstone och officiellt tagit över som vd. Magnus Corfitzen har jobbat med att utveckla bioteknikföretag i nästan femton år och tog i praktiken över det operativa ansvaret på CMC redan när föregångaren Patrick Greatrex lämnade i slutet av förra året.

I dag finns patienter som inte tål befintliga kontrastvätskor, som innehåller gadolinium, och det finns därför risk att sjukvården missar allvarliga sjukdomar. CMC:s kontrastvätska innehåller istället mangan och kan hjälpa dessa patienter. Produkten har fått status som särläkemedel av amerikanska läkemedelsmyndigheten, vilket kan ge ensamrätt på den amerikanska marknaden i sju år efter lansering.

Under året ska CMC Contrast skala upp produktionskapaciteten och jagar samtidigt en läkare med förankring i farmaceutisk utveckling för att leda de kliniska studierna.

Olof Peterson

Svensk-danska läkemedelsbolaget CMC Contrast, med bas i Malmö, tar in tolv miljoner kronor i riskkapital och rekryterar en ny vd […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • De gör pengar på militär munhälsa

    Life science-bolaget Zymiq har landat de första ordrarna av en ny produkt riktad till militären. Det handlar kort och gott om ”enzymbaserad tandborstning”.

  • Neola stärker ägarbasen i riktad emission

    Neola Medical i Lund tar in nytt kapital och får samtidigt in sina första institutionella investerare. Pengarna ska användas till bolagets kliniska studier och den pågående regulatoriska processen för marknadsgodkännande.

  • Gedea ett steg närmare Europa

    Lundabolaget Gedea Biotech har slutfört en klinisk studie med goda resultat. Det öppnar dörren för ansökan om CE-märkning av bolagets antibiotikafria vaginaltablett i Europa.