torsdag 21 november 2024

inloggad som

Våra starka företag måste ur garderoben

Kristian analys2Kort sagt: Tetra Pak hamnade mitt i rampljuset efter gårdagens besked att en produktionsanläggning i Lund stängs. Men mellan varslen är det väldigt tyst om Tetra Pak — liksom en rad andra skånska teknikföretag som verkar närmast i det dolda. Det är ett problem för Skåne.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Ingen kan ha missat att Skånes näringsliv får en ny lavett när Tetra Pak lägger ner fabriken för förpackningsmaterial i Lund. Nyheten spreds blixtsnabbt under gårdagen i samtliga större medier, precis som det ska vara vid ett sådant här besked.

Det intressanta är att vi annars aldrig hör eller ser någon aktivitet att tala om från Tetra Pak. Trots att företaget är en av Skånes verkliga klenoder lever Tetra Pak ett hemligt liv i garderoben.

Klusterkartan2En mer generell bild av detta framträdde i Rapidus kartläggning förra veckan av Skånes över 3.000 olika teknikföretag. Genom vår interaktiva karta kan du själv zooma, klicka in och analysera materialet.

En av de slående slutsatserna är just hur anonyma några av de allra största spelarna är. Det är mycket synd, inte bara för bolagen själva utan också för regionen som helhet.

Känner du förresten till vad One Nordic i Malmö och Axiell i Lund sysslar med? Och vet du vem som är högsta chef på mångmiljardföretaget Tetra Pak?

Det talas ofta om fyrtorn som ska markera Skåne och Öresundsregionen i ett större, internationellt perspektiv. Men om inte ens vi här hemma har koll på dessa doldisbolag, hur ska då övriga världen ha det.

Det tenderar att bli vid nedläggningar och varsel som företagen tvingas fram och ge en pliktskyldig kommentar. Varför är det så, även när det handlar om framgångsexempel som Tetra Pak?

Privat ägande är en gemensam faktor för flera av bolagen. Många skulle emellertid tjäna på om dessa fyrtorn vågade bli lite mer synliga.

Förmodligen har inte Tetra Pak haft några större problem med att rekrytera personal och hitta samarbetspartners, så här långt, men konkurrensen om talangerna kommer att skärpas. Nu får ett par hundra fabriksarbetare gå, men samtidigt varnar SCB för en brist på 50.000 ingenjörer i landet som helhet år 2030. Här i Skåne saknas redan vissa nischkompetenser, ett läge som enligt arbetsförmedlingen kan förvärras till en mer generell ingenjörsbrist på bara ett par år.

Samtliga inblandade kommer vässa knivarna för att kapa åt sig den bästa kompetensen, från Sverige men också globalt. Då håller det inte att sitta i garderoben.

Extra tuff blir situationen för de små företagen. Genovis vd Sarah Fredriksson konstaterade på måndagens Financial Meetings Øresund att det redan idag är näst in till omöjligt för ett litet bioteknikbolag att rekrytera internationellt.

Därmed blir det ett problem för regionen att flera våra stora framgångsexempel har så låg svansföring.

Axis och Qliktech i välförtjänt ära, men Skåne förknippas också med krisande telekomindustri och nedläggningar av stora läkemedelsbolag. Själva pratar vi om att företagen tappar sin lokala förankring när ägandet flyttar utomlands — och givetvis om paradoxen i att vår spjutspetsforskning inte förmår kommersialiseras.

Det får vara slut på gnället. För att skapa internationell dragningskraft måste vi visa ett klimat med tillväxt och möjligheter. Skåne som innovativ region skulle må bättre av en vassare profilering av våra befintliga, starka företag.

Vd för Tetra Pak i Lund, Jerry Bengtson, bedyrar för SVT att gårdagens besked inte är början på slutet för verksamheten i Lund. Tack för det, men nu är det också dags att kliva ut ur garderoben.

För övrigt sysslar One Nordic med energiteknik. Bolaget, med huvudkontor i Malmö, omsätter 2,3 miljarder kronor och sysselsätter 1.200 personer i Sverige och Norge. Fram till 2011 ingick verksamheten i E.on, längre tillbaka kände vi företaget som ElektroSandberg.

Lundabaserade Axiell då? Företaget utvecklar IT-system för bibliotek med kunder runt om hela Europa. Verksamheten omsatte ifjol cirka 340 miljoner kronor på drygt 250 anställda. Basen i Lund är gamla BTJ System som Axiell förvärvade 2001.

Tetra Pak stod i mitten av 1900-talet för en banbrytande innovation, pappersförpackningen för flytande livsmedel. Starten gick vid Åkerlund & Rausing i Malmö och aktiebolaget Tetra Pak etablerades i Lund, där bolaget efter kommande fabriksavveckling får cirka 3.500 medarbetare. Koncernchef är Dennis Jönsson.

 

Kort sagt: Tetra Pak hamnade mitt i rampljuset efter gårdagens besked att en produktionsanläggning i Lund stängs. Men mellan varslen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Dyr flytt för Genovis

    Enzymbolaget Genovis minskar lönsamheten. Bolagets rapport för årets tredje kvartal släpptes i dag och mottogs inte väl av marknaden.

  • På väg mot hållbarhet

    Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.

  • Ny forskningshub för framtidens livsmedel

    Tetra Pak och Lunds universitet går samman och bildar Biotech Heights, en ny forskningshub som ska ta fram framtidens livsmedel.

  • Påminnelse: Frukost med Tetra Pak

    Frukostmöte 10 november i Malmö, med Tetra Paks vd Marie Sandin. Anmäl dig här!

  • Hon tänker tvärtom

    När man utvecklar läkemedel måste man veta att det går att sälja, inte bara hoppas att det blir verkningsfullt. Det sa Sarah Fredriksson, vd för läkemedelsföretaget Aqilion i Helsingborg, när hon gästade Rapidus AW på torsdagen.