lördag 29 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Teknikjättarna flockas i Lund — Malmö långt efter

Lund har klart färre teknikföretag än Malmö, men tillsammans omsätter de åtskilliga miljarder mer än Malmöbolagen. Det visar Rapidus fortsatta granskning av Skånes teknikkluster.

Rapidus har vidareutvecklat den uppmärksammade Klusterkartan över Skåne för att även ta hänsyn till teknikbolagens inrapporterade omsättning. Lunds position som Teknikskånes solklara metropol framträder då tydligt.
Klusterkartan2
Teknikbolagen i Skåne skalade efter inrapporterad omsättning. Klicka här för att komma till den interaktiva kartan där du kan zooma och panorera efter eget huvud.

På de flesta orter i länet är de teknikbolag som finns mycket små eller på sin höjd medelstora. Flest teknikbolag finns i Malmö, men bara en handfull av dem når över en miljard kronor i rapporterad omsättning, däribland den numera Saab-ägda ubåtstillverkaren Thyssenkrupp Marine Systems samt Schneider Electric Buildings. Lund kan samtidigt stoltsera med bjässar som Axis, Gambro och Tetra Pak som var och en omsätter åtskilliga miljarder.

Totalt omsätter de cirka 650 teknikbolagen i Lund mer än 40 miljarder kronor. Det kan jämföras med Malmö, där runt 970 teknikbolag tillsammans omsätter 14 miljarder kronor, eller Helsingborg där cirka 320 bolag gemensamt skrapar ihop 2,5 miljarder i omsättning.

Många av de största teknikbolagen är delar av ännu större koncerner, vilket innebär att deras inrapporterade omsättningssiffror inte går att översätta rakt av till försäljningsintäkter eller till verksamhetens omfattning på orten. I Lund drar exempelvis Sony Mobile Communication upp statistiken rejält, trots att bara delar dess personal jobbar i Lund. Men siffrorna speglar ändå de ekonomiska musklerna i respektive kluster och även med Sony Mobile borträknat omsätter floran av teknikbolag i Lund åtskilliga miljarder mer än Malmöföretagen.

Pehr Andersson, näringslivsdirektör för Malmö stad, plågas dock inte av några lillebrorskomplex inför siffrorna.

Pehr Andersson— Journalister försöker ofta få det till en kamp mellan Malmö och Lund, men några skiljelinjer finns egentligen inte i ett näringslivsperspektiv. Många som exempelvis jobbar på Axis bor i Malmö och många som jobbar här på E.on bor i Lund. Det viktiga är att det finns spännande företag i regionen, om de ligger några mil hit eller dit spelar mindre roll, säger han till Rapidus.

Klicka här för att komma till den vidaretuvecklade Klusterkartan, som även visar de skånska teknikbolagens storlek räknat i inrapporterad omsättning. Vi har även lagt till en rad relaterade näringsgrenar så som datorkonsultverksamhet och tillverkning av läkemedel, medicin- och dentaltekniktillbehör.

Erik Olausson

Lund har klart färre teknikföretag än Malmö, men tillsammans omsätter de åtskilliga miljarder mer än Malmöbolagen. Det visar Rapidus fortsatta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lyckegård kapar förlusten – och lämnar Skåne

    Lyckegård Group minskar förlusten rejält för 2024. Till stor del beror det på att koncernen har kapat det olönsamma affärsområdet Soil & Seed. Nu meddelar bolaget att verksamheten flyttas.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Alfa Laval förteget om framtidsplanerna

    KOMMENTAR: Alfa Laval vill köpa ett franskt bolag inom kryoteknik – tekniken att kyla ned ämnen till under minus 150 grader. Priset är närmare 9 miljarder kronor. Området är helt nytt för Lundabolaget. Ändå kan inte Alfa Laval vaska fram en talesperson som kan ge en strategisk bakgrund till affären.

  • Koenigsegg tar första steget mot börsen

    Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg stuvar om i bolagstoppen och det Ängelholmsbaserade bolaget går från privat till publikt. Samtidigt ska de drygt 800 anställda få chansen att bli delägare genom personaloptioner.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.