fredag 3 maj 2024

inloggad som

Teknikjättarna flockas i Lund — Malmö långt efter

Lund har klart färre teknikföretag än Malmö, men tillsammans omsätter de åtskilliga miljarder mer än Malmöbolagen. Det visar Rapidus fortsatta granskning av Skånes teknikkluster.

Rapidus har vidareutvecklat den uppmärksammade Klusterkartan över Skåne för att även ta hänsyn till teknikbolagens inrapporterade omsättning. Lunds position som Teknikskånes solklara metropol framträder då tydligt.
Klusterkartan2
Teknikbolagen i Skåne skalade efter inrapporterad omsättning. Klicka här för att komma till den interaktiva kartan där du kan zooma och panorera efter eget huvud.

På de flesta orter i länet är de teknikbolag som finns mycket små eller på sin höjd medelstora. Flest teknikbolag finns i Malmö, men bara en handfull av dem når över en miljard kronor i rapporterad omsättning, däribland den numera Saab-ägda ubåtstillverkaren Thyssenkrupp Marine Systems samt Schneider Electric Buildings. Lund kan samtidigt stoltsera med bjässar som Axis, Gambro och Tetra Pak som var och en omsätter åtskilliga miljarder.

Totalt omsätter de cirka 650 teknikbolagen i Lund mer än 40 miljarder kronor. Det kan jämföras med Malmö, där runt 970 teknikbolag tillsammans omsätter 14 miljarder kronor, eller Helsingborg där cirka 320 bolag gemensamt skrapar ihop 2,5 miljarder i omsättning.

Många av de största teknikbolagen är delar av ännu större koncerner, vilket innebär att deras inrapporterade omsättningssiffror inte går att översätta rakt av till försäljningsintäkter eller till verksamhetens omfattning på orten. I Lund drar exempelvis Sony Mobile Communication upp statistiken rejält, trots att bara delar dess personal jobbar i Lund. Men siffrorna speglar ändå de ekonomiska musklerna i respektive kluster och även med Sony Mobile borträknat omsätter floran av teknikbolag i Lund åtskilliga miljarder mer än Malmöföretagen.

Pehr Andersson, näringslivsdirektör för Malmö stad, plågas dock inte av några lillebrorskomplex inför siffrorna.

Pehr Andersson— Journalister försöker ofta få det till en kamp mellan Malmö och Lund, men några skiljelinjer finns egentligen inte i ett näringslivsperspektiv. Många som exempelvis jobbar på Axis bor i Malmö och många som jobbar här på E.on bor i Lund. Det viktiga är att det finns spännande företag i regionen, om de ligger några mil hit eller dit spelar mindre roll, säger han till Rapidus.

Klicka här för att komma till den vidaretuvecklade Klusterkartan, som även visar de skånska teknikbolagens storlek räknat i inrapporterad omsättning. Vi har även lagt till en rad relaterade näringsgrenar så som datorkonsultverksamhet och tillverkning av läkemedel, medicin- och dentaltekniktillbehör.

Erik Olausson

Lund har klart färre teknikföretag än Malmö, men tillsammans omsätter de åtskilliga miljarder mer än Malmöbolagen. Det visar Rapidus fortsatta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.