tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Festivalframgång ger liv till nytt entreprenörsbolag

En innovativ kylcontainer fick en flygande start på sommarens Roskildefestival. Nu är ett nytt aktiebolag under uppstart, med investerarstöd i form av material från Rockwool och ett par hundra tusen kronor från Elforsk som årligen delar ut 25 miljoner danska kronor till forsknings- och utvecklingsprojekt.

Under namnet Rockwool Cooler användes kylcontainern för första gången i mediebyn på Roskildefestivalen i juli månad. Containern drivs med ett solcellssystem utvecklat av Danmarks Tekniske Universitet och den globala Rockwoolkoncernen. Investerarna anser containern vara som klippt och skuren för export till krisområden, u-länder och andra ställen utan fast elnät men där det behövs en kall miljö för lagring av exempelvis livsmedel och medicin.

Vd för nya bolaget blir Nicklas Høg som nu i januari blir färdig med sin utbildning vid DTU. Hans kandidatuppsats gäller just utvecklingen av kylcontainern. DTU har sedan 2010 samarbetat med Roskildefestivalen om innovativa lösningar, vilket Rapidus tidigare berättat om.

För Rockwool sträcker sig perspektivet långt utanför festivalen.

— Vi arbetar redan nu tillsammans med Statens Byggeforskningsinstitut för att få iväg de första containrarna till Afrika, säger Nicklas Høg.

En ny version av Rockwool Cooler kommer att användas också på nästa års Roskildefestival, då den i år fuskade lite genom att på natten kopplas in på elnätet. Den nya prototypen ska kunna lagra el och kyla för nattens förbrukning och därmed vara helt oberoende extern elförsörjning.

Rockwool Cooler är till formen en fyrkant, inte större än 2,3 meter på varje sida. På taket sitter solceller och under dessa toppisoleringen bestående av stenull från Rockwool.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

En innovativ kylcontainer fick en flygande start på sommarens Roskildefestival. Nu är ett nytt aktiebolag under uppstart, med investerarstöd i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.