fredag 22 november 2024

inloggad som

Storkonkurrent slukar Axis danska partner

Strax innan midsommar fick Axis se en av sina viktigaste partners, danska mjukvaruleverantören Milestone Systems, bli uppköpt av japanska bildjätten Canon. Affären innebär att Canon kliver in på videoövervakningsmarknaden och blir en direkt konkurrent till Axis.

Börsnoterade Axis i Lund har flera gånger lyft fram Milestone Systems i Brøndby utanför Köpenhamn som en betydande partner. Enligt nya ägaren Canon ska Milestone fortsätta som fristående enhet inom koncernen, men Axis vd Ray Mauritsson ser ändå affären som ett bevis på att Canon tänker göra verklighet av sina planer att ta position på videoövervakningsmarknaden.

Ray Mauritsson 2— I det korta perspektivet ser vi ingen dramatik eller förändring i vårt samarbete med Milestone. Men vi ser ju att det finns ett intresse hos de stora japanska spelarna att bredda sitt utbud och vara med på den här marknaden. Canon säger att Milestone ska vara fristående, och deras framgångar bygger på att de är kompatibla med många kameror. Hur det blir i framtiden återstår att se, säger Ray Mauritsson till Rapidus.

Milestone Systems grundades 1998 och utvecklar öppen mjukvara för digital videohantering. Enligt årsredovisningen för 2013 hade bolaget strax under 400 anställda. Intäkterna landade på 54,6 miljoner euro och resultatet på 4,6 miljoner euro.

— Det finns inga planer på att ändra strukturen i företaget. Milestones varumärke fortsätter och våra kontor ska vara separata från Canons. Dessutom kommer vi fortsätta vårt engagemang med en bred skara partners, inklusive Axis, säger vd Lars Thinggaard.

Köpeskillingen i affären med Canon har inte offentliggjorts.

Jennie Lorentsson

Strax innan midsommar fick Axis se en av sina viktigaste partners, danska mjukvaruleverantören Milestone Systems, bli uppköpt av japanska bildjätten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.