lördag 11 maj 2024

inloggad som

Storkonkurrent slukar Axis danska partner

Strax innan midsommar fick Axis se en av sina viktigaste partners, danska mjukvaruleverantören Milestone Systems, bli uppköpt av japanska bildjätten Canon. Affären innebär att Canon kliver in på videoövervakningsmarknaden och blir en direkt konkurrent till Axis.

Börsnoterade Axis i Lund har flera gånger lyft fram Milestone Systems i Brøndby utanför Köpenhamn som en betydande partner. Enligt nya ägaren Canon ska Milestone fortsätta som fristående enhet inom koncernen, men Axis vd Ray Mauritsson ser ändå affären som ett bevis på att Canon tänker göra verklighet av sina planer att ta position på videoövervakningsmarknaden.

Ray Mauritsson 2— I det korta perspektivet ser vi ingen dramatik eller förändring i vårt samarbete med Milestone. Men vi ser ju att det finns ett intresse hos de stora japanska spelarna att bredda sitt utbud och vara med på den här marknaden. Canon säger att Milestone ska vara fristående, och deras framgångar bygger på att de är kompatibla med många kameror. Hur det blir i framtiden återstår att se, säger Ray Mauritsson till Rapidus.

Milestone Systems grundades 1998 och utvecklar öppen mjukvara för digital videohantering. Enligt årsredovisningen för 2013 hade bolaget strax under 400 anställda. Intäkterna landade på 54,6 miljoner euro och resultatet på 4,6 miljoner euro.

— Det finns inga planer på att ändra strukturen i företaget. Milestones varumärke fortsätter och våra kontor ska vara separata från Canons. Dessutom kommer vi fortsätta vårt engagemang med en bred skara partners, inklusive Axis, säger vd Lars Thinggaard.

Köpeskillingen i affären med Canon har inte offentliggjorts.

Jennie Lorentsson

Strax innan midsommar fick Axis se en av sina viktigaste partners, danska mjukvaruleverantören Milestone Systems, bli uppköpt av japanska bildjätten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen