torsdag 21 november 2024

inloggad som

Skånes starka ägarfamiljer behåller greppet

Kristian analys2Kort sagt: De tunga skånska finansmännen har ännu stora delar av näringslivet i sin hand. Men på flera håll pågår nu ett generationsskifte inom de starka ägarfamiljerna. Frågan är vilka förändringar det leder till på sikt.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Rapidus kunde i veckan berätta att en av Skånes tyngsta finansmän, Karl-Axel Granlund, påbörjat ett generationsskifte i sitt maktbolag AB Axel Granlund.

Genom denna verksamhet kontrollerar han miljardkoncernen Volito, och är även betydande delägare i företag som Peab, Galenica och Båstadtennis & Hotell AB.

Granlund (59 i år) är emellertid inte ensam om att ha börjat tänka på refrängen.

I höstas placerade industrimannen Rune Andersson (69) sonen Johan som vd för koncernbolaget Mellby Gård, som bland annat är storägare i Duni och Hedson Technologies. De andra sönerna Erik och Gustav släpptes in en nybildad styrelse.

Malmöprofilen Dan Olofsson (63) satte i fjol in sin son Johan Glennmo som vd för ägarbolaget Danir, som bland annat kontrollerar Sigma och håller andelar i Victoria Park. I styrelsen sitter också sonen Andreas.

Vidare drivs avlidne Sten K Johnsons investmentbolag Tibia sedan ett år tillbaka av sönerna Kristian och Anders Bergstrand, där den sistnämnda klivit in på en styrelseplats i industrikonglomeratet Midway Holding.

Och även Bjärebygdens superentreprenörer Mats och Erik Paulsson (70 respektive 72 i år) har sett över sina hus. Under våren har Mats Paulssons son Fredrik klivit upp som ny storägare i Peab, medan Erik Paulsson tidigare tagit in sina barn Svante och Sara i investmentbolaget Backahill.

Det har länge snackats om vilka som ska bli skånska näringslivets nya fixstjärnor. En allmän uppfattning är att framtiden inte kommer att domineras av ett fåtal aktörer, utan att mångfalden blir tongivande.

Samtidigt skulle jag vilja påstå att de starka ägarfamiljerna ännu har långt kvar innan de släpper greppet. Något inte minst den pågående generationsväxlingen borgar för.

I många fall har dessa familjer skapat sig både namn och förmögenhet på börsen, men gemensamt är också att patriarkerna på senare år blivit allt mer aktiva utanför sina gamla kärnområden.

Det ser närmast ut som ett ålderstecken att kasta sig ut på okända vatten, gärna med ett inslag av filantropi och samhällsansvar.

Exempelvis är byggföretagaren Mats Paulsson i dag aktiv i forskningscentret Medicon Village i Lund, till vilket han skänkt 100 miljoner kronor. Dessutom är han tillsammans med Karl-Axel Granlund engagerad i exploateringen av lilla sovstaden Bara utanför Malmö och den högprofilerade golfbanan PGA Sweden National.

IT-entreprenören Dan Olofsson är välkänd för sina CSR-satsningar i Afrika. På senare tid har han också synts allt mer i den politiska debatten på hemmaplan. Då inte bara i stora näringslivsfrågor, utan inom samhällsbyggnad i betydligt bredare perspektiv.

Exakt vad nästa generation i de gamla familjeimperierna brinner för är skrivet i stjärnorna. Men de har i alla fall det bra förspänt. Kapital finns, och silverryggarna har säkrat en tydlig roll både på den mediala scenen och i allmänhetens medvetande.

Det är positivt att arvtagarna ser ut att hålla sig kvar i den skånska myllan och inte i särskilt hög grad flytta till Stockholm, London eller andra finansmetropoler.

I samband med att Rune Anderssons son Johan klev in som vd för Mellby Gård kom beskedet att koncernen går igång med en helt ny investeringsverksamhet för satsningar i mindre bolag. Kanske är detta en liten försmak på att dessa företagssfärer kommer att fortsätta broderas ut.

Ändå kan vissa koncerner mycket väl komma att skäras ner till kärnan eller få en ny inriktning. Exempelvis har Sten K:s söner Kristian och Anders Bergstrand nu börjat renodla verksamheten i Midway.

Allt hänger på arvtagarnas ambitioner och intressen.

På kort sikt händer förmodligen inte så speciellt mycket, men det vi kan vara rimligt säkra på är att Skånes starka ägarfamiljer förblir en maktfaktor och att nya generationen förr eller senare blir ensam herre på täppan.

 

Kort sagt: De tunga skånska finansmännen har ännu stora delar av näringslivet i sin hand. Men på flera håll pågår […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.