onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånes starka ägarfamiljer behåller greppet

Kristian analys2Kort sagt: De tunga skånska finansmännen har ännu stora delar av näringslivet i sin hand. Men på flera håll pågår nu ett generationsskifte inom de starka ägarfamiljerna. Frågan är vilka förändringar det leder till på sikt.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Rapidus kunde i veckan berätta att en av Skånes tyngsta finansmän, Karl-Axel Granlund, påbörjat ett generationsskifte i sitt maktbolag AB Axel Granlund.

Genom denna verksamhet kontrollerar han miljardkoncernen Volito, och är även betydande delägare i företag som Peab, Galenica och Båstadtennis & Hotell AB.

Granlund (59 i år) är emellertid inte ensam om att ha börjat tänka på refrängen.

I höstas placerade industrimannen Rune Andersson (69) sonen Johan som vd för koncernbolaget Mellby Gård, som bland annat är storägare i Duni och Hedson Technologies. De andra sönerna Erik och Gustav släpptes in en nybildad styrelse.

Malmöprofilen Dan Olofsson (63) satte i fjol in sin son Johan Glennmo som vd för ägarbolaget Danir, som bland annat kontrollerar Sigma och håller andelar i Victoria Park. I styrelsen sitter också sonen Andreas.

Vidare drivs avlidne Sten K Johnsons investmentbolag Tibia sedan ett år tillbaka av sönerna Kristian och Anders Bergstrand, där den sistnämnda klivit in på en styrelseplats i industrikonglomeratet Midway Holding.

Och även Bjärebygdens superentreprenörer Mats och Erik Paulsson (70 respektive 72 i år) har sett över sina hus. Under våren har Mats Paulssons son Fredrik klivit upp som ny storägare i Peab, medan Erik Paulsson tidigare tagit in sina barn Svante och Sara i investmentbolaget Backahill.

Det har länge snackats om vilka som ska bli skånska näringslivets nya fixstjärnor. En allmän uppfattning är att framtiden inte kommer att domineras av ett fåtal aktörer, utan att mångfalden blir tongivande.

Samtidigt skulle jag vilja påstå att de starka ägarfamiljerna ännu har långt kvar innan de släpper greppet. Något inte minst den pågående generationsväxlingen borgar för.

I många fall har dessa familjer skapat sig både namn och förmögenhet på börsen, men gemensamt är också att patriarkerna på senare år blivit allt mer aktiva utanför sina gamla kärnområden.

Det ser närmast ut som ett ålderstecken att kasta sig ut på okända vatten, gärna med ett inslag av filantropi och samhällsansvar.

Exempelvis är byggföretagaren Mats Paulsson i dag aktiv i forskningscentret Medicon Village i Lund, till vilket han skänkt 100 miljoner kronor. Dessutom är han tillsammans med Karl-Axel Granlund engagerad i exploateringen av lilla sovstaden Bara utanför Malmö och den högprofilerade golfbanan PGA Sweden National.

IT-entreprenören Dan Olofsson är välkänd för sina CSR-satsningar i Afrika. På senare tid har han också synts allt mer i den politiska debatten på hemmaplan. Då inte bara i stora näringslivsfrågor, utan inom samhällsbyggnad i betydligt bredare perspektiv.

Exakt vad nästa generation i de gamla familjeimperierna brinner för är skrivet i stjärnorna. Men de har i alla fall det bra förspänt. Kapital finns, och silverryggarna har säkrat en tydlig roll både på den mediala scenen och i allmänhetens medvetande.

Det är positivt att arvtagarna ser ut att hålla sig kvar i den skånska myllan och inte i särskilt hög grad flytta till Stockholm, London eller andra finansmetropoler.

I samband med att Rune Anderssons son Johan klev in som vd för Mellby Gård kom beskedet att koncernen går igång med en helt ny investeringsverksamhet för satsningar i mindre bolag. Kanske är detta en liten försmak på att dessa företagssfärer kommer att fortsätta broderas ut.

Ändå kan vissa koncerner mycket väl komma att skäras ner till kärnan eller få en ny inriktning. Exempelvis har Sten K:s söner Kristian och Anders Bergstrand nu börjat renodla verksamheten i Midway.

Allt hänger på arvtagarnas ambitioner och intressen.

På kort sikt händer förmodligen inte så speciellt mycket, men det vi kan vara rimligt säkra på är att Skånes starka ägarfamiljer förblir en maktfaktor och att nya generationen förr eller senare blir ensam herre på täppan.

 

Kort sagt: De tunga skånska finansmännen har ännu stora delar av näringslivet i sin hand. Men på flera håll pågår […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Olofssons bolag står och stampar

    Årssiffrorna från Dan Olofssons koncern Danir vittnar om ett tufft konsultår 2024. Koncernen, som har växt år för år under lång tid stod, och stampade på samma nivå i fjol som året innan. – Det är konjunkturen helt enkelt, säger ordförande Johan Glennmo.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Öppet bråk om uthyrningslagen

    Malmöprofilen Dan Olofsson ryker ihop med branschorganisationen Teknikföretagen. Orsaken är den dom som nyligen slog fast att Danirbolaget Sigma Industrial Solutions inte omfattas av uthyrningslagen.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.